Хорус – Иницијаторот


Ќе го започнеме овој пост со цитат, за да не залутаме премногу во бесцелни зборови, или пак да кажеме повеќе отколку што треба, и да не занесе мислата.

But in the new Aeon the Hierophant is Horus (Liber CCXX, I, 49) therefore the Candidate will be Horus too. What then is the formula of the initiation of Horus? It will no longer be that of the Man, through Death. It will be the natural growth of the Child. His experiences will no more be regarded as catastrophic. Their hieroglyph is the Fool: the innocent and impotent Harpocrates Babe becomes the Horus Adult by obtaining the Wand. ‘Der reine Thor’ seizes the Sacred Lance. Bacchus becomes Pan. – Liber Samekh

Соодветниот стих од Liber CCXX, I, 49 e:

Поништени се сите ритуали, сите искушенија, сите зборови и знаци. Ра-Хоор-Куит го зазеде своето седиште на Исток за време на Еквиноксот на Боговите; и нека Асар биде со Иса, кои исто така се едно. Но тие не се од мене. Нека Асар биде обожувател, Иса страдалник; Хор во неговото тајно име и блескот е Господ иницирачки. – Liber CCXX, I, 49

Да појасниме(сосема малку) неколку термини од овој пост:

  • Асар – Озирис(можеби Asar un Nefer – Myself Made Perfect) од египетските мистерии;
  • Иса – муслимански концепт за Исус;
  • Хор – Хорус од египетските мистерии, Син на Озирис и Изида; Осветник на својот Татко, убиен од Сет;
  • Ра-Хоор-Куит – Посебна форма на Хор (Хорус)

За Будалата, може да посегнете по Книгата на Тот, или пак ако милувате, операта на Рихард Вагнер, Парсифал.

За тајните мистерии на Бахус и Пан, има добра книга на македонски, Грчките Митови од Грејвс.

Advertisements