Мистични значења на буквите


Мал извадок од  „Liber 777 и други кабалистички списи“
достапна на  македонски јазик

Овде не се дадени сите објаснувања и методи и од каде произлегува ова. Потребно е студирање на таротот, источни школи и работа за да се разберат овие навидум неврзани описи на буквите од еврејскиот алеф-бет.

*      *      *

aleph-beth

 • אלף (алеф). Будаловата погибел е  Урнатина.
 • בית (бет). Маѓепсникот со Тајната на Универзумот
 • גמל (гимел). Светиот Анѓел Чувар се достигнува со Само-пожртвуваност  и Рамнотежа
 • דלת (далет). Портата на Рамнотежа на Универзумот
 • הה (хе). Мајката е Ќерката; и Ќерката е Мајката
 • וו (вав). Синот е (само) Син
 • זין (заин). Одговорот на Пророчиштето е секогаш Смрт
 • חית (хет). Кочијата на Тајната на Универзумот
 • טית (тет). Таа која ја владее Тајната Сила на Универзумот
 • יוד (јуд). Тајната на Портата на Иницијацијата
 • כף (каф). Во Вртлозите е Војна
 • למד (ламед). Со Рамнотежа и Само-пожртвуваност, Капијата!
 • מימ (мем). Тајната е скриена помеѓу Водите кои се горе и Водите кои се долу
 • נון (нун). Иницијацијата е чувана од двете страни со смрт
 • סמך (самек). Само-контрола и Само-пожртвуваност владее со Тркалото
 • עין (ајин). Тајната на Раѓањето е Смрт
 • פה (пе). Тврдината на Највозвишениот
 • צדי (цади). Во Ѕвездата е Портата кон Светилиштето
 • קןף (коф). Илузорна е Иницијацијата во Безредието
 • ריש (реш). Во Сонцето (Озирис) е Тајната на Духот
 • שין (шин). Воскреснувањето е скриено во Смрт
 • תו (тав). Универзумот е Хексаграм

(Другите значења одговараат на други нивоа и други степени.)

*      *      *

Навистина и нема крај на оваа чудесна наука; а кога скептикот со потсмев вели: „Со овие методи еден човек може да биде способен да направи се од ништо“, Кабалистот му возвраќа со возвишена насмевка: „Со овие методи Тој, Едниот и создаде се од ништо“.

1. Книга 777 – Основни атрибуции

Advertisements

One thought on “Мистични значења на буквите

Коментарите се затворени.