Четирите елементи во херметизмот


 1. Целиот овој есеј е едно систематизирање на податоците дадени во Liber 777 која веќе постои како македонски превод во две изданија: мек и тврд повез.

Во овој есеј ќе ја избегнеме историјата од кога и каде за прв пат се појавила идејата за четворноста, и како се пренела низ времето и просторот па се до денес – со целата комплексност. Ќе ја избегнеме и целата философија која стои зад елементите, бидејќи за тоа се потребни малку повеќе страници од она што имам на ум да напишам на блогот сега.

Целта на есејот е колку што можеме повеќе атрибуции (низ различни системи, кои навидум зборуваат за различни работи) поврзани преку позната работа да ги поврземе во разбирлив систем. Овој метод сигурно Ви е познат ако некогаш барем малку сте се заморувале со запознавање или проучување на кабалата, на пример.

333px-Four_elements_representation.svg (1)Да започнеме.

На самиот почеток, ќе напоменеме дека ќе зборуваме за четирите класични елементи дадени уште од Аристотел: Воздух (ἀήρ), Оган(πῦρ), Земја (γῆ) и Вода (ὕδωρ), кој што дал и атрибуции помеѓу истите, кој е нивниот резултат со „мешање“. Знаеме дека некои ќе сакаат да дознаат нешто и за петтиот елемент, но за тоа ќе зборуваме во некоја следна прилика.

За да биде појасно, атрибуциите на секој од елементите ќе ги дадам во неколку категории:

 • Езотериски
 • Кабалистички
 • Астролошки
 • Тарот

Можеби потребни се и други под-категории или објаснувања, но го имате и овој блог а и многу други на други страници. Нема да содржи расправа овој есеј, ами само „основни“ информации со кои ќе може да го градите Вашето искуство и да создавате свои врски во низата. Слично како што дете ги учи буквите – никогаш нема да дознае што се може да создаде со нив, ако не ги научи со верба истите, и да научи да ги користи! Може да се создаде прекрасно дело, нели!

*      *      *

ЕЛЕМЕНТ: Воздух Alchemy air symbol.svg

 1. Езотериски атрибуции (општи):
  1. Елемент: Топло и Влажно
  2. Пентаграм: Лев горен крак
  3. Алхемиски елемент: Жива
  4. Магиска моќ: Дивинација
  5. Моќ на Сфингата: Noscere (да Знаеш)
  6. Татва: Вају – Плав круг
  7. Животно: Човек, Орел
  8. Скапоцен камен: Топаз
  9. Богови:
   1. Грчки: Зевс
   2. Египетски: Ну
   3. Римски: Јупитер
   4. Скандинавски: Валкири
 2. Кабалистички
  1. Eврејска буква: א – אָלֶף (Алеф) – Вол
  2. Патека: ги поврзува Кетер со Хокма на Дрвото на Животот
  3. Сефирот:
   1. Кетер (Корен на Воздух)
   2. Тифарет
   3. Јесод
  4. Бои во четирите кабалистички светови:
   1. Архетипски свет, Јуд: Светла бледожолта
   2. Креативен свет, Хе: Небесно сина
   3. Формативен свет, Вав: Сина смарагдно-зелена
   4. Материјален свет, Хе: Смарагдна попрскана со златна
  5. Елементот на еврејски – רוח – Руах – Воздух
  6. Кабалистички свет: יצירה – ЈецираФормативен свет
  7. Страна на светот: מזרח – Мезра, Исток
  8. Арханѓел: רָפָאֵל – Рафаел
  9. Буква од Тетраграматонот: ו – Вав
  10. Дел од Душата: רוח – Руах – Интелект
 3. Астролошки
  1. Воздушни знаци:
   1. Водолија ♒ (Планета владетел: ♄),
   2. Близнаци ♊ (Планета владетел: ☿),
   3. Вага ♎ (Планета владетел: Venus)
 4. Тарот
  1. АТУ 0 – Будала (The Fool)
  2. Дворски карти (Воздух=Принц):
   1. Принц на Стапови (оган): 20° Рак до 20° Девица
   2. — на Пехари (вода): 20° Вага до 20° Шкорпија
   3. —на Мечеви (воздух): 20° Јарец до 20° Водолија
   4. — на Дискови (земја): 20° Овен до 20° Бик
Следно: Елемент: Оган

Advertisements