Без Наслов

– од братот O.

Ако некогаш успеам да ја најдам Мислата која секогаш ќе ме враќа кон Tвоите човечки пусти патишта, твоите бледи мисли кои никогаш не беа мои, твоите празни зборови накитени со најтаинствените шепоти кои може да ги состави ветрот на земјата, тогаш ќе се убијам. Ќе се убијам на најкрвавиот можен начин, бидејќи не ја сакам Крвта. Ќе се убијам кога Месечината ќе биде на пола пат за да се сретне со Сонцето.

Ќе се убијам на начин кој нe можеш ни да го замислиш ниту насетиш.

Ќе се убијам во зората на Ѕвездата Деница, исто како и во времето кога те сретнав на пустата раскрсница на Животот, каде се вкрстуваа две патеки, кои не водеа никаде, каде Ѓаволот ги чекаше своите први муштерии, кога кучињата лаеа на последната ѕвезда бркајќи ја назат во својот пекол на битисување, а злото договараше кладба со времето за да си ја измери силата во Универзумот.

Во тој миг, ако е миг, ќе си го распорам умот-мешина и ќе го удавам во илјадници идеи кои ќе ја загадат таа мисла за Тебе. Во тој миг ќе се изгубам во себе самиот, во своите лавиринти, како Пан – Се уништувачот, Кругот на Ништото, бидејќи од секогаш сум ја сакал Најголемата Тајна на Внатрешноста на Земјата.

*        *       *

Знам дека ќе ме бараат мислите на сегашноста да се вратам и да заборавам каде сум бил и што сум бил, бидејќи не знам да заборавам. Да се ослободам од тие мрачни коридори на веќе видени идни, сегашни и минати настани? Зарем ќе се ослободам? Зарем сакам да се ослободам од минатото?

Но, секако, ќе победам на мој начин. Ќе се раскажувам бескрајно во иднината за да не заборавам кој сум бил, кој сум и кој ќе бидам. Ќе си раскажувам од каде сум тргнал и каде одам, за да не исчезнам, и не залутам по Патот на Сонцето.

Знам дека Нема да се предаде Умот. Тој стар воин кој иако го има во своја сопственост најостриот меч со кој се сече и мислата, не знае како е искован тој Меч. Како да се победи таков воин, кој во едната рака го држи мечот на Разумот а во друга Светлината на Мракот?

Сепак сме Луѓе!

Но, колку и да сум изморен, и заборавен, оставен сам во себе, сам за себе на Прашливиот Друм на проклетото животарење, Другиот е секогаш спремен за наредната битка во Зората на Денот, со изгравирани зборови на неговиот златен штит:

За чиста волја,
неослабена од причина,
ослободена од страста за резултатот,
секој пат е совршен.

За да ме потсети на Минливоста, на Последицата, на Крајот, на Патот кој се изминува и кој е поважен и од самиот Крај кон кој сум тргнал!!!

Advertisements

Есеи – Тема Телема

Листата подолу содржи 100 есеи до овој момент на блогот (подредени од најновиот па до најстариот), кои на некој начин се поврзани со философијата и учењето на Телема, без разлика дали содржат директно објаснување на поими и учења во системот познат како Законот на Телема или пак се на „таен“ начин поврзани со овој Закон или повлекуваат знаење од овој систем.

Прочитајте, истражувајте, спознајте – повеќе!

Continue reading “Есеи – Тема Телема”

Есеи – Тема Кабала

Листата подолу ги содржи сите есеи до овој момент на блогот, кои на некој начин се поврзани со Кабала, без разлика дали содржат директно објаснување на поими и учења во системот познат како Кабала или пак се на „таен“ начин поврзани со оваа Наука или повлекуваат знаење од овој систем.

Прочитајте, истражувајте, спознајте – повеќе!

Continue reading “Есеи – Тема Кабала”

За Цитатите и Мрзливоста на читателот

 

Прави што ти е волја и тоа нека биде целиот Закон.

Бидејќи многумина налетувале на вакви „цитати“ од Кроули, од нашите Свети книги од Класа А и мислат дека од еден цитат од неколку реченици се е кажано, се е доловено, се е јасно – да Ви објаснам за оваа слика подолу која е одличен пример како ништо не може вистинито да Ви се предаде преку цитати, ако не сте го прочитале делото од каде што е цитатот или пак ако во иднина не седнете да го прочитате тоа дело.

Temple of Solomon the King, Equinox, Vol.i No.3

 

Цитатот од горната слика е од „Храмот на Кралот Соломон“, Еквинокс Том I, Бр.3. Еквиноксите се официјално гласило на Редот кој го знаете под буквите A.’.A.’. за кој што се вели следново:

„Thou wilt note that We have written unto thee more as a member of the O.T.O., than in thy capacity as of the A.·.A.·., for the former organization is co-ordinate and practical, and concerns itself with material things. But remember this clearly, that the Law cometh from the A.·.A.·., not from the O.T.O. This Order is but the first of the great religious bodies to accept this Law officially, and its whole Ritual has been revised and reconstituted in accordance with this decision.“
–  Liber CCC, Khabs am Pekht

Ова е многу битно како информација. За да знаете каде да читате, кој да читате и нормално, зошто да читате – ако не сте мрзливи.

Пред цитатов што е ставен на сликава и од која њу-ејџерите и сите light-minded луѓе, кои се задоволуваат со трошки – веднаш ќе гракаат за просветлувања, старо-еонските „мистици“ ќе зборуваат за егоизам и многу други безбројни глупости кои немаат врска едно со друго – нормално, ниту со Телема.

А што всушност се зборува во овој дел од книгата од каде што некој намерно или не го искасапил овој цитат даден на сликата? Не знаете?
Се зборува за магискиот круг, за првото стапнување на Аспирантот на патеката, за изборот на лево или десно… која во следниот дел е споредена како тоа отприлика изгледа за Магусот. Но, тоа го нема во цитатот тука на сликава, нели?

Во делот што недостасува, а содржи многу значајна информација за правилно разбирање на целиот текст се зборува всушност за аспирантот, кој што мора да разбере дека кругот е еден.
Има одење на лево и на десно. Дека за Магусот ниту има одење, тој знае каде да го прекине кругот и од него да направи пентаграм, хексаграм, цел универзум. За ова можеби би требало да погледнете во Liber B vel Magi svb figura I, A.’.A.’. Издание во Класа А.

Аспирантот кој започнува да го истражува кругот, истражувајќи се себе си – мора да го најде тој „keystone“ кој што се споменува на сликава подолу…

И за да не зборуваме напамет, да споделеме што има пред овој искасапен цитат погоре даден на сликата и што се може да дознате само ако прочитате околу тој цитат, не пак да седнете целата книга да ја прочитате!

Пред цитатов на сликава стои ова:

„But first he (the Aspirant) must travel the circumference of the circle; and, when mystically he has discovered that the goal is the starting-point, and where he entered that circle there also will it break and open out, so that the adytum of its centre becomes as an arch in its outer wall, then indeed will he be worthy of the name of Magus.“
Temple of Solomon the King, Equinox Vol. I, No. 3

Трите точки што се испуштени се всушност „to this arch“ , а целиот цитат е:

„The keystone to this arch some have called God, some Brahma, some Zeus, some Allah, some even IAO the God of the sounding name; but in truth, O seeker, it is Thy-SELF — this higher dimension in which the inner becomes the outer, and in which the single Eye alone can see the throbbing heart, Master of the entangled skein of veins. “

Како што гледате, сосема друга светлина и знаење е пренесено во текстот ако го знаете целиот текст, кој што многумина не се осудуваат да седнат и да истражуваат за да ја дознаат вистината за делата на Кроули, за Законот на Телема, за новите мистерии во Еонот на Крунисаното и Освојувачко Дете, Хорус.

Затоа постојано велам и ќе Ве потсетувам дека ми немаат вредност Вашите размисли за Кроули, Телема, О.Т.О., тајни редови, иницијации – од едноставни причини изнесени погоре, кои ќе ги повторам во скратена форма:
немате ниту знаење, ниту искуство, ниту волја, а најмалку потреба од сите овие работи поврзани со темите изнесени претходно, а за кои стрмоглаво дотрчувате да ги коментирате погрешно во хаосот на Вашето незнаење за овие ствари насекаде по интернетот.

Читајте, запознавајте, истражувајте – а потоа, ако Ви е волја – отфрлајте!

Не може повеќе Вашите комплекси да ги криете во темите на „езотријата“ и работи кои малку се познати на луѓето.
Овие работи сега се наука кои имаат свој, научен метод – нема повеќе криење. Ќе се зафатите со работа и ќе ги решите мистериите на Вашата душа и ум!

Љубовта е закон, љубов под волја

Телема – За Живот над Смртта

Прави што ти е волја и тоа нека биде целиот Закон

Ќе започнеме со трактатот на Τо Μέγα Θηρίον 666 наречен Законот на Слободата!

 “Јас давам незамисливи радости на земјата: сигурност, не верба, за животот, над смртта; мир неискажан, одмор, екстаза; ниту пак барам некакви жртви.
Нели е ова подобро отколку смртта во живот на робовите на Ропските Богови додека одат угнетени од свесноста за „грев“ уморно барајќи или имитирајќи заморени и досадни „доблести“?
Со таквите, ние кои сме го прифатиле Законот на Телема немаме ништо.”
– Законот на Слободата

Сега… бидејќи никако да научите нешто за Телема. Continue reading “Телема – За Живот над Смртта”