Света Телемитска Сезона

Прави што ти е волја и тоа нека биде целиот Закон

Како што знаете, ние, Телемите, секоја година, за време на пролетната рамнодневница го прославуваме „Еквиноксот на Боговите“ во чест на големата промена на Магиската Формула која го донесе Новиот Еон.
Кроули за „Еквиноксот на Боговите“ вели:

„Еквиноксот на Боговите е израз кој што се користи за да се опише Почетокот на Нов Еон, или Нова Магиска Формула. Треба да се празнува на секоја Рамнодневница…“
– Нов Коментар на Liber AL, II:40

Оваа промена на Еоните следуваше по Врвниот Ритуал (Призив на Хорус) кој што го изведе Кроули во Каиро, 20 март, далечната 1904 година. Во „Еквинокс на Боговите“, Дел IV од „Магика, Книга  4“ има дел од дневникот на Кроули во кој што е запишано:

„March 16
Began INV. (invocation) IAO (Given in Liber Samekh: see “Magick.”)
March 17
THOTH [in Greek] appeared. (Thoth, the Egyptian God of Wisdom and Magick.)
March 18
Told to INV. (invoke) HORUS [in Greek] as the sun [drawn] by new way.
March 19
Did this badly at noon 30.
March 20
At 10 p.m. did well–Equinox of Gods–Nov–(? new) C.R.C. (Christian Rosy Cross, we conjecture.) Hoori now Hpnt (obviously “Hierophant”).

Book of Results:
20 March
Revealed (We cannot make out if this revelation comes from W. or is a result of the ritual. But almost certainly the former, as it precedes the “Great Success” entry) that the Equinox of the Gods is come, Horus taking the Throne of the East and all rituals, etc., being abrogated.
(To explain this, the analogy is between the “new formula” given by the “Word” every six months in the Order, and that given every couple of thousand years (more or less) by the Word of a Magus to the whole or part of Mankind. The G.D. ritual of the Equinox was celebrated in the spring and autumn within 48 hours of the actual dates of Sol entering Aries and Libra.)
Great success in midnight invocation.\\
(The other diary says 10 P.M. “Midnight” is perhaps a loose phrase, or perhaps marks the climax of the ritual.)\\
I am to formulate a new link of an Order with the Solar Force.
Магика, Книга 4, Дел IV, Еквинокс на Боговите

Овие два настани Врвниот Ритуал или Инвокација на Хорус, како и Промената на Еонот – Еквинокс на Боговите се прославува од страна на Телемитите, како што е запишано и во „Книгата на Законот“:

„Но вие, о мој народе, дигнете се и разбудете се!
Ритуалите нека бидат изведувани правилно со радост и убавина!
Постојат ритуали на елементите и прослави на времињата.
Прослава за првата ноќ на Пророкот и неговата Невеста.
Прослава за трите дена на пишувањето на Книгата на Законот.
Прослава за Тахути и детето на Пророкот – тајна, О Пророку!
Прослава за Врвниот Ритуал, и прослава за Рамноденицата на Боговите.
Прослава за оган и прослава за вода; прослава за живот и уште поголема прослава за смрт!
Прослава секој ден во вашите срца во радоста на мојот восхит!
Прослава секоја ноќ за Ну, и задоволство на крајниот занес!
Навистина! празнувајте! радувајте се! нема страв од сега натаму. Разложувањето, и вечната екстаза се во бакнежите на Ну.
Смртта е за пците.“
Книга на Законот, II:34-45

Помеѓу примањето на „Liber AL vel Legis“ на 8,9 и 10-ти Април и Еквиноксот на Боговите, 20 Март – има точно 22 дена!

Овие 22 дена, од 20 март кога е изведен Врвниот Ритуал, па до 10 април, кога е и третиот ден од примањето на „Книгата на Законот“ во Каиро, се нарекува „Света Телемитска Сезона“.

Ако се сеќавате, на Дрвото на Животот има точно 22 патеки, толку хебрејски букви, исто и толку Големи клучеви од Тот таротот!
Подолу ќе видите листа каде што на секој ден од 20 март па до 10 април му е препишана една буква од хебрејскиот јазик (една патека од Дрвото на Животот), една карта од Тот таротот и на крај соодветен текст од нашите Свети Книги!

 • Март 19 – Liber VII, “Пролог на Неродениот”
 • Март 20 – ת Тав, Универзумот: Liber LXV, Глава I
 • Март 21 – ש Шин, Еонот: Liber LXV, Глава IV
 • Март 22 – ר Реш, Сонцето: Liber VII, Глава IV
 • Март 23 – ק Коф, Месечината: Liber VII, Глава VI
 • Март 24 – צ Цади, Императорот: Liber Tzaddi vel Hamus Hermeticus
 • Март 25 – פ Пе, Кулата: Liber VII, Глава I
 • Март 26 – ע Ајин, Ѓаволот: Liber A’ash vel Capricorni Pneumatici
 • Март 27 – ס Самек, Уметност: Liber ARARITA, Глава VII
 • Март 28 – נ Нун, Смрт: Liber Arcanorum
 • Март 29 – מ Мем, Обесениот Човек: Liber LXV, Глава III
 • Март 30 – ל Ламед, Прилагодување: Liber Libræ
 • Март 31 – כ Каф, Среќа: Liber VII, Глава III
 • Април 1 – י Јуд, Пустиникот: Liber VII, Глава V
 • Април 2 – ט Тет, Страст: Liber Stellæ Rubeæ
 • Април 3 – ח Хет, Кочијата: Liber Cheth
 • Април 4 – ז Зајин, Љубовниците: Liber LXV, Глава II
 • Април 5 – ו Вав, Хиерофантот: Liber LXV, Глава V
 • Април 6 – ה Хе, Ѕвездата: Liber ARARITA, Глава VI
 • Април 7 – ד Далет, Царицата: Liber VII, Глава VII
 • Април 8 – ג Гимел, Свештеничктата: Liber Legis, Глава I (Нуит)
 • Април 9 – ב Бет, Магусот: Liber Legis, Глава II (Хадит)
 • Април 10 – א Алеф, Будалата: Liber Legis, Глава III (Херу-Ра-Ха)

Љубовта е закон, љубов под волја.

Богот на магиката Хека и активирање на Ка

Објавено со дозвола на fra. HEKAU

„Благородни, кои сте пред Господарот на вселената (“Сите”),
Еве, јас дојдов пред вас.
Почитувајте ме во согласност со она што знаете.
Јас сум тој кого Единствениот Бог го направи,
уште пред двете работи (“Дуалноста”) да дојдат во битие на оваа земја,
со испраќање на Своето уникатно око кога беше сам, испраќајќи го од устата …

Кога тој ја стави Ху (“Логос”) на устата.
Јас навистина сум син на оној што го роди универзумот,
кој беше роден пред неговата мајка сеуште да постои.

Јас сум заштитата на она што Единствениот Бог го ракоположи.
Јас сум тој кој предизвика Енеадот () да живее.
Јас Се сместив, О Бикови Небесни,
во ова мое големо достоинство како господар на Ка,
наследник на Ре-Атум. Continue reading “Богот на магиката Хека и активирање на Ка”

НЕКОИ ДОПОЛНИТЕЛНИ ЗАБЕЛЕШКИ ЗА LIBER RESH

Frater SiLVeSTeR

Неодамна Телемитскиот свет беше потресен од замената на еден збор од Обожувањата AL III:37, од “Аум! нека тоа ме исполни!” во “Аум! нека тоа ме убие!”.

Мнозинството Телемити не се свесни дека Обожувањата на Сонцето, онака како што се дадени во јавно достапната верзија на Книгата CC, се нецелосни. Овој текст е поттик за нивно посветување кон подлабоко разбирање на суштината на овој секојдневен Ритуал.

Алистер Кроули, “Магика без солзи”

“Како што ти реков и вчера, од најголема важност е посветувањето, без било какво колебање, на сè што некој е и на сè што некој има, на Големото Дело. Тоа мора секогаш да се има на ум, а начинот да се направи тоа е праксата на Liber Resh vel Helios, sub figura CC, стр 425 – 426 во “Магика”. Постои и друга покомплетна верзија на тие Обожавања, но и горниот текст е задоволителен. Битно е да не забораваш.”

Џејмс Васерман, “Во центарот на огнот”

“Мота ме подучи дека Обожувањата од Liber Resh се инвокации на Адонај… Марчело ми даде упатства за Тајното Обожување споменато во Liber Resh кое го користам до денес.”

Алистер Кроули, Нов Коментар на Книгата на Законот, AL III:37-III:38

“Третата строфа потсетува на Розенкројцерскиот Благослов:
Нека Умот ти биде отворен за Повисокото!
Нека Срцето ти биде центар на Светлина!
Нека Телото ти биде Храм на Ружиниот Крст!

Види го преводот на Стелата од Воведот на Книга 4 Дел IV. Забележи ги Четирите Страни од Светот или Четирите Соларни Станици од третиот и четвртиот стих на првата Строфа, и спореди ги со ритуалот даден во Liber Samekh. (Книга 4 Дел III, Додаток). ”

Се разбира, самиот текст на Liber Resh дава до знаење дека ова е пред сè A.’. A.’. ритуал:

“5. После секој од овие призиви треба да го дадеш знакот на Тишина, а потоа ќе обожуваш онака како што си поучен од својот Супериор и тогаш повлечи се во својата медитација. 6. Исто така уште подобро е ако се поистоветиш со Божествениот облик кој го обожаваш, како да си соединет со Него во обожувањето на Оној кој е над Него.”

Следуваат лични увиди и сугестии за индивидуална работа:

1. Најпрвин, положбата на Аспирантот: може да ја разгледаме повторно во контекст на раскрсницата помеѓу Самек и Пе, исто како во Малиот Истерувачки Ритуал на Пентаграм. Книгата на Законот AL III:38 вели

“…Има тајна врата што ќе ја направам за да го воспоставам твојот пат на сите четири страни од светот,…”

Ова неизбежно потсетува на AL I:51

“Има четири порти до една палата; подот на таа палата е од сребро и злато; лапис лазули и јаспис се таму; и сите ретки мириси; јасмин и роза, и симболите на смрт. Нека тој влезе последователно или одеднаш низ четирите порти; нека застане на подот од палатата.”

Обратете внимание на тајната порта.

20887_10151413106577963_1234479505_n

2. Вообичаените елементални атрибуции од Liber Resh се:

 • Ахатор е поврзана со Божицата Тум-еш-Неит, односно Оган.
 • Тум е поврзан со Богот Шу, односно Воздух.
 • Кефра е поврзана со Божицата Аурамот, односно Вода.
 • Преостанува Ра кој веројатно е поврзан со Земја.

Споредено со елементалните атрибуции од Малиот Истерувачки Ритуал на Пентаграм, Малиот Истерувачки Ритуал на Хексаграм, Рубиновата Ѕвезда и Liber V vel Reguli:

ИСТОК ЈУГ ЗАПАД СЕВЕР
LBRP Воздух Оган Вода Земја
LRH Оган Земја Воздух Вода
Star Ruby Оган Земја Воздух Вода
Liber V vel Reguli Земја Оган Вода Воздух
Liber Resh Земја Оган Воздух Вода

3. Следејќи ги инструкциите на Кроули од Коментарите за споредба со деловите од Liber Samekh како инвокација на Адонај:

“Направив тајна врата
Во Куќата на Ра и Тум,
На Кефра и на Ахатор.”

Дел Б, Воздух (Исток).
Замислата е за Воздух, светкав, населен со Соларно-Фалусна Птица, “Светиот Дух”, со Меркуровска Природа.

Дел В, Оган (Југ).
Замислата е за Оган, светкав, населен со Соларно- Фалусен Лав со Урановска природа.

Дел Г, Вода (Запад).
Замислата е за Вода, светкава, населена со Соларно-Фалусна Змија-Змеј, со Нептуновска природа.

Дел Д, Земја (Север).
Замислата е за Земја, светкава, населена со Соларно-Фалусен Нилски коњ [Свето животно на Aхатор. Идејата е за Женско замислено како неранливо, смирено, со огромна моќ за голтање итн.] со Венеријанска природа.

Дополнетата табела во тој случај би изгледала вака:

ИСТОК ЈУГ ЗАПАД СЕВЕР
LBRP Воздух Оган Вода Земја
LRH Оган Земја Воздух Вода
Star Ruby Оган Земја Воздух Вода
Liber V vel Reguli Земја Оган Вода Воздух
Liber Resh Земја Оган Воздух Вода
Liber Samekh Воздух Оган Вода Земја

Станува јасно дека недостасува петтиот елемент, односно Духот, поврзан со тајната врата од погоре. Насоките кои преостануваат се нагоре (висина) и надолу (длабочина), односно уште 2 точки за комплетирање на 6 точки во тродимензионален простор (тајната врата), а појдовната (7- ма) точка би бил Адонај како дел од Ну.

430263_10151413106587963_1947135103_n

4. Во врска со делот:

“Отвори ги патеките на Ку!
Осветли ги патеките на Ка!
Патеките на Кабс проаѓаат
Да ме вознемират или смират!”

Се потсетуваме на Розенкројцерскиот Благослов:

“Нека Умот ти биде отворен за Повисокото!
Нека Срцето ти биде центар на Светлина!
Нека Телото ти биде Храм на Ружиниот Крст!”

Ку како дел од концептот за делови од Душата според сфаќањето на древните Египјани е комбинација на Ка (Дух) и Ба (Душа). Ба е она што ја прави индивидуата уникатна (Его), а Ка (Сопство) е всушност “Светиот Ангел Чувар”. Идејата е дека индивидуата не е индивидуа сама по себе, туку “делче од ѕвезденото небо” – сеприсутноста на Ну. Кабс вообичаено се преведува како ‘Ѕвезда’ (Секој маж и секоја жена е Ѕвезда), при што не треба да заборавиме дека “Кабс е во Ку, а не Ку во Кабс”.

Оваа ‘Ѕвезда’ или ‘Највнатрешна Светлина’ е изворната, индивидуална, вечна суштина, која може да ја поистоветиме со Вистинската Волја. Ку е магиската одора која со посредство на Хадит (пламенот што гори во срцето на секој човек и јадрото на секоја ѕвезда) се ткае, односно манифестира околу индивидуата, како ‘облик’ за Битието Надвор од Облици, преку кој истото би можело да стекне искуство по пат на самосвесност. Ку е првиот превез, далеку посуптилен од умот или телото, и повистинит.

Животните искуства акумулирани во оваа инкарнација ги поместуваат само-наметнатите граници и ги отвораат патеките на Ку, осветлувајќи ги патеките на Ка за да можат патеките на Кабс потоа да вознемират или смират, така што станува логично дека “Аум! нека тоа ме убие!” го означува растворањето на Егото на индивидуата и всушност претставува призив на Светиот Ангел Чувар со цел за отелотворување на Богочовекот, односно остварување на Големото Дело.