AHA – Secret of the Way of Initiation

Liber AHA е една од оние книги за кои е премалку да се каже дека е одлична или пак „книга надвор од времето“, вредна за читање за секој сериозен истражувач на философијата и учењето на Телема.

Вasdо неа на суптилен, но сметам, со доволно јасен јазик, е даден Патот на Иницијацијата преку симболи предадени во форма на дијалог, помеѓу адептот и аспирантот, Continue reading “AHA – Secret of the Way of Initiation”

Advertisements

За чистата волја, ослободена од страста за резултат

„За чистата волја, неослабена од причина,
ослободена од страста за резултатот,
секој пат е совршен.“
Книга на Законот, I:44

 

Прави што ти е волја и тоа нека биде целиот Закон

 

Цитатите што следуваат подолу, искористени како доказ на тезата која мислам да ја презентирам пред вас, не се на македонски јазик, а и подобро е понекогаш да се сподели размисла во оригинална форма, за да не се загуби нешто при преводот. Извадоците што следуваат се мали, од неколку коментари на „Книгата на Законот“, пишувани во различни временски периоди, од „Багавад Гита“, од „Законот е за Сите“, коментари на „Книгата на Законот“ од страна на Кроули (достапна на македонски јазик).

Continue reading “За чистата волја, ослободена од страста за резултат”

Законот на Слободата

Трактат на Τо Μέγα Θηρίον  666
Кој што е Магус 9° = 2 A.’.A.’.

Прави што ти е волја и тоа нека биде целиот Закон

I

Често ме прашуваат зошто ги започнувам моите писма на овој начин. Без разлика дали и пишувам на мојата дама или на мојот касап, секогаш започнувам со овие единаесет зборови. Зошто, како инаку би требало да започнам? Кој друг поздрав би бил толку мил? Види, брату, ние сме слободни. Радувај се со мене, сестро, не постои закон над Прави што ти е волја! Continue reading “Законот на Слободата”

Заробениот Лав

Еден лав бил фатен и затворен во логор каде што, на свое големо изненадување, нашол други лавови што веќе со години биле таму, а некои дури и се родиле во логорот.

Новодојденецот бргу се запознал со општествените активности на лавовите во заробеништво. Уште веднаш забележал дека тие биле поделени на групи.
Една група била со лавови што сакале само да се забавуваат, друга се занимавала со култура и работела на организирање на претстави, трета ги изработувала костимите за втората, четврта пишувала приказни, легенди и преданија од времето кога лавовите се уште биле слободни. Continue reading “Заробениот Лав”

Опасности од Мистицизмот

Преземено од официјалната страница на
О.Т.О. Македонија

“Срдечно Посветено На Артур Едвард Вејт”[1]

НЕОБИЧНА идеја упорно се шири, и се чини добива поддршка, дека мистицизмот е “Безбедна” Патека до Највисокото, а пак магиката е опасниот пат кон најниското.

Треба да се дадат неколку коментари по повод ова тврдење. Може да се сомневаме дали воопшто некоја вредна работа е безопасна, и може да се чудиме каква опасност може да му се закани на човекот чија цел е неговото сопствено и целосно уништување. Може, исто така, малку заканувачки да се насмевнеме на интегритетот од оние, кои се обидуваат да ја вклучат сета Магика под Црна Магика, каков што е тековниот трик на Мистичниот Милитант овде на земјава. Continue reading “Опасности од Мистицизмот”