Only one fish-hook can draw me out

Жешка ноќ.
Легнуваш да спиеш, не бидува.
Жештини. И однадвор и одвнатре – мисли бесконечни.
Бесконечни се и превртувањата на телото да најде положба која ќе го задоволи за да одмори. Внатрешниот вулкан од мисли полни со електрицитет не мирува ниту за миг!
Ете што произлезе од сето тоа едночасовно мачење да се заспие на сила.
Advertisements

THE SECRET – A. Crowley

This is excerpt from the last book of Aleister Crowley called

O L L A

An Anthology of
SIXTY YEARS OF SONG
by
ALEISTER CROWLEY

O L L A = עללע = όλλα = 131 = SMAL = ΠAN
Anno Ixx in 0°  Dec. 22, 10:54 A.M.

*      *      *

Crowley’s „apologia“ for this book is given in one single paragraph, with one single strong blow:

„I have made this collection of short poems as diverse as possible; time and space have been asked their utmost range; every corner of the earth which has contributed to my delight, and every period of my life which has modulated my music, have lent a flower to this posy.

Continue reading “THE SECRET – A. Crowley”

Осамено е по Патот на Огнот…

Осамено е по Патот на Огнот
каде се е скриено во Вистина.Во Огнот пепелта не умира,
само скришно, скришно се крие,
молчи во волшебна Тишина,
закотвена во Море со Вода Ѕвездена.
Во белизчност претворена,
чека да ја разбудат мисли,
вечни патници низ Бездната.

Повеќе…

Четирите елементи во херметизмот

Целиот овој есеј е едно систематизирање на податоците дадени во Liber 777 која веќе постои како македонски превод во две изданија: мек и тврд повез.

Во овој есеј ќе ја избегнеме историјата од кога и каде за прв пат се појавила идејата за четворноста, и како се пренела низ времето и просторот па се до денес – со целата комплексност. Ќе ја избегнеме и целата философија која стои зад елементите, бидејќи за тоа се потребни малку повеќе страници од она што имам на ум да напишам на блогот сега.

Целта на есејот е колку што можеме повеќе атрибуции (низ различни системи, кои навидум зборуваат за различни работи) поврзани преку позната работа да ги поврземе во разбирлив систем. Овој метод сигурно Ви е познат ако некогаш барем малку сте се заморувале со запознавање или проучување на кабалата, на пример.

333px-Four_elements_representation.svg (1)Да започнеме.
Continue reading “Четирите елементи во херметизмот”