Телема – За Живот над Смртта

Прави што ти е волја и тоа нека биде целиот Закон

Ќе започнеме со трактатот на Τо Μέγα Θηρίον 666 наречен Законот на Слободата!

 “Јас давам незамисливи радости на земјата: сигурност, не верба, за животот, над смртта; мир неискажан, одмор, екстаза; ниту пак барам некакви жртви.
Нели е ова подобро отколку смртта во живот на робовите на Ропските Богови додека одат угнетени од свесноста за „грев“ уморно барајќи или имитирајќи заморени и досадни „доблести“?
Со таквите, ние кои сме го прифатиле Законот на Телема немаме ништо.”
– Законот на Слободата

Сега… бидејќи никако да научите нешто за Телема.

ТЕЛЕМА – од грчкото θέλημα чија бројна вредност е 93 ( да имаш волја, purpose во ЖИВОТОТ) се заморува со ЖИВОТОТ!
Ако ја проучите „Книгата на Законот“, заедно со Коментарите на истата – ќе најдете многу за ЖИВОТОТ! И повеќе од тоа…
Големиот старо-еонски страв од СМРТТА изграден врз незнаење и немање искуство ниту волја за ЖИВОТ – создаде догма која не научи никој како да живее, туку само да се надева и верува!!

Философијата на ТЕЛЕМА учи за ЖИВОТОТ како НЕПРЕКИНАТОСТ!

Мислам дека нема потреба да ви ја прераскажувам „Книгата на Законот“ и другите книги од Класа А кои се сметаат за Свети книги во Телема
Потребно е да седнеш и да ги простудираш – за да знаеш што е што.

Смртта како и восхитот или пијанството или екстазата се само искуства, што повеќето од вас ги забораваат и не сакаат дури ниту да се сетат на нив…

“Кој се плаши од опасности, ете им ги црквите и нека се молат да ги одмине чашата! Ете им јагниња со чија крв ќе си ги означат портите на животот за да ги одбегне смртта од пустиот страв. А смртта што беше според „Книгата на Законот“?”
– мое размислување преземено од форум

Исто така има и есеј на блогот Хептаграм XI, наречен „За Смртта“! Побарајте го!

Елифас Леви во своите писанија вели: на планетите се сеќавате, а на ѕвездите заборавате! Кој колку може толку ќе разбере од овие размисли.

Ако погледнете пак во објаснувањата на степените во О.Т.О. се вели вака во еден момент:

Ние сме сепак најмногу поврзани со различни искуства од Животот.
Сите понатамошни степени затоа се разработка на (Вториот Степен), прогресивни упатства како да се живее, бидејќи е тешко во една церемонија дури и воопштено да се скицира Учењето на Иницијантите во однос на Животот.”

Исто така од есеите на блогот ќе видите дека еден од зраците на Телема е Живот, не смртта како кај старо-еонските философии:

Четири се неговите зраци: Живот (Life), Слобода (Liberty), Љубов (Love) и Светлина (Light)!
Четири зраци кои произлегуваат од Еден Закон (Law). Овие пет L можете да ги најдете во „De Lege Libellum“, каде што е дадено објаснување за секој зрак што произлегува од Законот на Телема.“
– За одстранување на превезите

Исто така многупати сум зборувал дека низ животот ќе ја победите смртта, со искуство, бесконечни игри низ бесконечностите на Нуит…

„Дознај која е твојата највнатрешна природа и задоволи го тој глад за соединување и искуство низ животот. Ниту еден бог нема да се откаже од тебе ако го спознаеш божественото во себе и се однесуваш божествено. Твоето највнатрешно скриено е богот кој што го бараш и кој што е дел од Нуит (универзум, бесконечност, хаос…, што сакате може да ви преставува Нуит. Само внимавајте да не ги измешате просторните ознаки, од тоа следува болка.
Тоа е нагласено и во Книгата на Законот).“
– Мала Лекција за оние кои прашуваат

За да зборувате за смртта, прво ќе научете да го живеете животот до апсолутни граници!!! 

А тоа, не ви беше дозволено во стариот еон, за кој од егоизам, страв или кој знае кои ваши хирови ќе изумрете тука на Земјата, сеуште!
До тогаш, дури најосновните тајни ќе ви бидат само бљуткавост низ устата и умот!

Научете да живеете за да дознаете за тајната на толку „страшната“ смрт.
И да, за крај:

“It is wrong to say triumphantly “Mors janua vitae”, unless you add, with equal triumph, “Vita janua mortis”.”
– Magick, Book 4, A. Crowley and others (достапна на македонски јазик)

Љубовта е закон, љубов под волја

 

Advertisements

Еден Закон, Еден Ред, Една Иницијација

И тука ќе ја прикажеме испреплетеноста на О.Т.О. и неговата десна рака, E.G.C. во однос на A.’.A.’..Како помош за подобро разбирање на она што е запишано и дадено подолу, би можеле само да Ви кажеме да ја визулизирате целата сликата во однос на Дрвото на Животот и многу работи ќе Ви се разјаснат според Вашето искуство и знаење.
Continue reading “Еден Закон, Еден Ред, Една Иницијација”

Asmodel – The Temple of the Holy Ghost

This is a poem from „Collected Works of Aleister Crowley, Vol. I“ as part from the „Temple of the Holy Ghost“ series.
To be clear on the title of this poem:
ASMODEL ( אסמודאל ) – One of the “Intelligences” of the Planet Venus

אסמודאל or Asmodel is Geomantic Intelligence of Taurus. With Taurus rules planet of Venus and Luna is exalted in this sign.

Now, hear the poem about Asmodel…

Continue reading “Asmodel – The Temple of the Holy Ghost”

Учење, The Path Within

Не мисли дека секогаш ќе бидеш среќен на овој пат.

Те грабнал лав, драги мој.
Пријателот ти фрла куп малтер на глава.
Гледај го ко да е скап парфем.

Continue reading “Учење, The Path Within”

Subdue thy fear and thy disgust

„In the sphere I am everywhere the centre, as she, the circumference, is nowhere found.
Yet she shall be known & I never.“
Liber AL vel Legis svb figurâ CCXX
In another book, also in Class A, are written these passages:

„Go thou unto the outermost places and subdue all things.
Subdue thy fear and thy disgust. Then— yield!“
Liber Cordis Cincti Serpente sub figûra אדני