The Voice of the Dove

Collection of thoughts by Fra. E.

„The Voice of the Dove.

H R I L I U : there is nothing too small, or too great, or too low, or too high; but all things are joined into Joy by the Love of the Master.“
– The Heart of the Master, originally published by the O.T.O. in London, 1938

hriliu
IAO131 blog – iao131.com

If you look in your Liber 777 in column CLXXXVII there are given some magical formulas connected with the different sephirot and with the paths on the Tree of Life. But if you look at the end of the book there are commentaries about this magical formulas. You will discover that there are some „strange“ formulas added to the every sephirot.

Продолжи…

Advertisements

Достигнување на среќата

„Препород на Магиката“, А. Кроули – достапна на македонски јазик
Преземено од првата веб страница на „Трину Кампот“ – О.Т.О.

Преформулирање на целта од мистичните учења

Најдобрите и најмудри луѓе постојано барале решение за проблемот на човечката тага.
Постои нешто кое лутачките аскети отсекогаш го знаеле. Кој и да рекол дека:” Кралството небесно е во вас” сигурно го знаел најдоброто решение на проблемот.

Човекот во реалноста е само малку подолу од ангелите. Тој е понезависен од околностите отколку што се свесни повеќето луѓе. Среќата не е потполно надвор од неговиот дофат како што претпоставуваат оние кои не се искачуваат на духовните планини.

Сепак, постојат лекови кои се поблиску од моќната пирамида Чого Ри, и од шаторскиот павилјон на масивот Канченџунга.

Continue reading “Достигнување на среќата”

За ВОЛЈАТА и ЉУБОВТА

Fra. SiLVeSTeR

Неодамна, серија надворешни настани, поточно такви поврзани со работа, ми предизвикаа несвесна (и отпрвин несакана) интернализација на дисциплината. Мотивацијата беше страв, во конкретниов случај страв од губење на работното место, страв од потенцијалните финансиски последици итн.. Јас и моите колеги клоцавме и врескавме, а имаше и многу “крцкање со заби”, но наскоро, како и сите непослушни деца откако ќе бидат казнети, ги научивме своите лекции, секој за себе и веднаш се вративме во форма.

Точно ова е метод на Стариот Еон, каде Пеколот и проклетството служеле како моќни мотиви за духовна борба и напредок, под будното око на една одмаздољубива татковска фигура, која секогаш била подготвена да казнува. На прв поглед, во Новиот Еон е многу потешко, бидејќи природата на Законот е Љубов, односно аспирација, и “единствената” видлива закана за вечната Душа е едноставно да остане онаму каде што е, во удобните граници на објективната реалност.

Ние сме како деца оставени без надзор, сами да си играат во кутии со песок, при што од нас не се бара ништо конкретно, или барем така ни се чини. Веќе не го доживуваме она чувство на неизбежност како нашите предци, па затоа бргу се откажуваме од сите обиди за постојан напор кон одредена цел, речиси како да не можеме да се фокусираме. Ова е само делумно објаснување, бидејќи т.н. објективна реалност е токму истиот тој Пекол од кој нашите предци биле толку нестрпливи да побегнат.

Ние сме веќе во царството на Школките и сè што имаме на располагање за спас се нашата Волја (психолошки, мотивација) и Љубов (психолошки, аспирација), како помош да се искупиме и да се стекнеме со Знаење и Разговор на Светиот Ангел Чувар. Па така, ја тренираме Волјата, ја распламтуваме Љубовта, сè додека да станат совршени, додека ние да станеме совршени, сè додека да стекнеме навика во користењето на овие алатки, до толку што тие да станат наш составен дел, продолжетоци на нашето битие, речиси како протези.

Дури тогаш може да ги искористиме за остварување на Големото Дело. Но Љубовта е под Волја, а тоа има толку многу смисла, бидејќи ретко може да се успее само преку чиста аспирација, барем не со овој метод.

Ние сме во бизнисот за обука на Волјата. Ние сме во бизнисот за распламтување на167434_575921459090789_424218584_n Љубовта. Како што видовме погоре, може да се обопшти дека секое искуство од објективната реалност може да биде обликувано да служи за одредена цел, за обука на Волјата и распламтување на Љубовта. Во овој метод, самозадоволство и рационализација се нашите најголеми непријатели.

Од друга страна, колку е поголем отпорот – толку е поголема борбата на Егото за олабавување на стегите, а тоа е знак за напредок. Не е важно дали го сакаме или мразиме процесот на кој се подложуваме, единствено е важен интензитетот на овие емоции. Ако успееме да извлечеме доволно силна емоционална реакција, долж целиот фронт на Битието, може да очекуваме целосна интернализација и интеграција на лекцијата, во спротивно тоа е само безначаен настан од секојдневниот живот, кој неизбежно ќе исчезне од спомен, освен ако не е запишан во Дневник.

Ладната незаинтересираност, според тоа, укажува дека нешто дефинитивно тргнало наопаку, но внимавајте – тоа не е исто што и “духовна сувост” за која зборуваат мистиците. Исто така, секое искуство од објективната реалност може да биде обликувано, да послужи за одредена цел при обуката на Љубовта. Ако страста и екстазата се напуштат и заменат со интелектуализација и психологизација, Љубовта ќе свене и набргу потоа ќе се исуши.

Секој со просечна интелигенција може да ги сфати и научи таблиците од Liber 777 и впрочем сите останати теоретски аспекти на Магика. Но, потребен е поинаков сет на доблести за да се докаже цврстина на Волјата и жестина на Љубовта. И токму тие доблести се оние кои значат нешто, воопшто.

Хорус – Иницијаторот

Ќе го започнеме овој пост со цитат, за да не залутаме премногу во бесцелни зборови, или пак да кажеме повеќе отколку што треба, и да не занесе мислата.

But in the new Aeon the Hierophant is Horus (Liber CCXX, I, 49) therefore the Candidate will be Horus too. What then is the formula of the initiation of Horus? It will no longer be that of the Man, through Death. It will be the natural growth of the Child. His experiences will no more be regarded as catastrophic. Their hieroglyph is the Fool: the innocent and impotent Harpocrates Babe becomes the Horus Adult by obtaining the Wand. ‘Der reine Thor’ seizes the Sacred Lance. Bacchus becomes Pan. – Liber Samekh

Соодветниот стих од Liber CCXX, I, 49 e:

Поништени се сите ритуали, сите искушенија, сите зборови и знаци. Ра-Хоор-Куит го зазеде своето седиште на Исток за време на Еквиноксот на Боговите; и нека Асар биде со Иса, кои исто така се едно. Но тие не се од мене. Нека Асар биде обожувател, Иса страдалник; Хор во неговото тајно име и блескот е Господ иницирачки. – Liber CCXX, I, 49

Да појасниме(сосема малку) неколку термини од овој пост:

  • Асар – Озирис(можеби Asar un Nefer – Myself Made Perfect) од египетските мистерии;
  • Иса – муслимански концепт за Исус;
  • Хор – Хорус од египетските мистерии, Син на Озирис и Изида; Осветник на својот Татко, убиен од Сет;
  • Ра-Хоор-Куит – Посебна форма на Хор (Хорус)

За Будалата, може да посегнете по Книгата на Тот, или пак ако милувате, операта на Рихард Вагнер, Парсифал.

За тајните мистерии на Бахус и Пан, има добра книга на македонски, Грчките Митови од Грејвс.

Магика vs Магија

Прави што ти е волја и тоа нека биде целиот закон

На почетокот магиката беше сметана (а и денес некои имаат такви размисли) како еднаква и иста на магијата, шарлатанството, ефтините трикови, спиритисти кои си играа со квази-духови, и ги заведуваа лековерните и оние кои лесно се фасцинираа . Сите тие магии, сите тие сеанси само донесоа магиката да не биде разбрана и да биде дел од тоа семејство на измамници и губитници и друмски разбојници(слично направија хипиците со нивното злоупотребување на дрогата). Кај луѓето е нормално да не се заморуваат премногу со работите. Денес се оди брзо, со скратени патеки кои најчесто водат во ќорсокак. Некој слушне магија, наредниот пат магика, и тоа за неистренираниот ум е едно та исто. Умот не ни бара сличните поими да бидат разгледани, да ги раскрши на ситни парчиња и да види дали едното и другото се исти или пак сосема различни нешта.

За телемитите (според мене), магијата е дело на Црните Браќа(1),  нешто што е подло, ниско, слично на хипноза без дозвола на засегнатата страна. Додека Магиката(Magick) е сосема нешто друго.

Магиката е врзана со Чистата Волја, со самата срж на човечкото битие, некорумпирана од страста за резултат, услов за дапатот што се оди да биде совршен. Магиката за разлика од магијата, не ги силува Силите на природата(какви и да се тие сили), туку ги проучува, ги категоризира, мери, премерува и откако ќе се научи Законот, Магиката станува чиста уметност во Пракса.
Можеби некој пак ќе праша подли прашања во стилот ако Волјата сака да наштети на некој друг! Одговорот на такво прашање е едноставен: Таква Волја не е Чиста волја.

Ако прифатиме дека Прави што ти е волја важи за нас како телемити, истото важи и за било кој друг кој што го прифатил законот и е инициран. Со тоа ние прифаќаме дека ако ние сите сме Ѕвезди кои имаат своја орбита, тогаш и другите се ѕвезди и важи истиот Закон и за нив. А ако сето тоа се силува, и Волјата сака да наштети, Тоа е Магија и корумпираност на личноста, која наместо да е господар, станал роб на силите со кои сака да владее. И тука настанува збрканоста на обичниот човек кој не е запознаен со магиката.

Кроули, во едно негово дело, вели дека Магиката е Наука и Уметност. Дека секој Акт, секоја мисла е Магика. На многу места, низ многу свети книги е кажано дека и човековата мисла ќе се суди. Магиката е Уметност и Способност да не се трансформира Бесконечната Резерва на Енергија залудно од еден во друг вид.
Во ова дело, “Магика без Солзи”, се одговорени голем број на битни и сложени прашања кои, ете понекогаш дури и самиот Аџија на патот, го збунуваат и се трудат да го застранат.

Многумина велат дека магиката е сатанизам и има мрачна позадина, но сето тоа е само беден ништожен обид да се скрши Волјата и Мислата на Човекот на новото време.

Љубов е законот љубов под Волја

1.“Црниот Брат” не е исто што и “црн магичар”. “Црн Брат” се станува заради страв од прескокнување на бездната, додека “црни магичари” обично се психички неурамнотежени личности, кои многу лесно се препознаваат. “Црниот Брат” има делумно право знаење, кое го користи како би создал впечаток за значењето на неговата личност без поседување на вистински авторитет, и кој го користи тоа свое знаење за манипулација на своите заведени приврзаници, кои му веруваат зошто наизглед работи “за нивно добро”, спрема нив “црните магичари” се прави лаици. “Црните магичари” видно без прикривање работат само за своја лична (главно материјална) корист. Интересно е што “црните магичари” и “Црните Браќа” постојано се обидуваат да изнајдат рационален (разумски- Руах) премин преку бездната што е невозможно), па подоцна стануваат отфрлени далеку во Сферата на Елементите (Малкут) или дури клифотите.