Света Телемитска Сезона

Прави што ти е волја и тоа нека биде целиот Закон

Како што знаете, ние, Телемите, секоја година, за време на пролетната рамнодневница го прославуваме „Еквиноксот на Боговите“ во чест на големата промена на Магиската Формула која го донесе Новиот Еон.
Кроули за „Еквиноксот на Боговите“ вели:

„Еквиноксот на Боговите е израз кој што се користи за да се опише Почетокот на Нов Еон, или Нова Магиска Формула. Треба да се празнува на секоја Рамнодневница…“
– Нов Коментар на Liber AL, II:40

Оваа промена на Еоните следуваше по Врвниот Ритуал (Призив на Хорус) кој што го изведе Кроули во Каиро, 20 март, далечната 1904 година. Во „Еквинокс на Боговите“, Дел IV од „Магика, Книга  4“ има дел од дневникот на Кроули во кој што е запишано:

„March 16
Began INV. (invocation) IAO (Given in Liber Samekh: see “Magick.”)
March 17
THOTH [in Greek] appeared. (Thoth, the Egyptian God of Wisdom and Magick.)
March 18
Told to INV. (invoke) HORUS [in Greek] as the sun [drawn] by new way.
March 19
Did this badly at noon 30.
March 20
At 10 p.m. did well–Equinox of Gods–Nov–(? new) C.R.C. (Christian Rosy Cross, we conjecture.) Hoori now Hpnt (obviously “Hierophant”).

Book of Results:
20 March
Revealed (We cannot make out if this revelation comes from W. or is a result of the ritual. But almost certainly the former, as it precedes the “Great Success” entry) that the Equinox of the Gods is come, Horus taking the Throne of the East and all rituals, etc., being abrogated.
(To explain this, the analogy is between the “new formula” given by the “Word” every six months in the Order, and that given every couple of thousand years (more or less) by the Word of a Magus to the whole or part of Mankind. The G.D. ritual of the Equinox was celebrated in the spring and autumn within 48 hours of the actual dates of Sol entering Aries and Libra.)
Great success in midnight invocation.\\
(The other diary says 10 P.M. “Midnight” is perhaps a loose phrase, or perhaps marks the climax of the ritual.)\\
I am to formulate a new link of an Order with the Solar Force.
Магика, Книга 4, Дел IV, Еквинокс на Боговите

Овие два настани Врвниот Ритуал или Инвокација на Хорус, како и Промената на Еонот – Еквинокс на Боговите се прославува од страна на Телемитите, како што е запишано и во „Книгата на Законот“:

„Но вие, о мој народе, дигнете се и разбудете се!
Ритуалите нека бидат изведувани правилно со радост и убавина!
Постојат ритуали на елементите и прослави на времињата.
Прослава за првата ноќ на Пророкот и неговата Невеста.
Прослава за трите дена на пишувањето на Книгата на Законот.
Прослава за Тахути и детето на Пророкот – тајна, О Пророку!
Прослава за Врвниот Ритуал, и прослава за Рамноденицата на Боговите.
Прослава за оган и прослава за вода; прослава за живот и уште поголема прослава за смрт!
Прослава секој ден во вашите срца во радоста на мојот восхит!
Прослава секоја ноќ за Ну, и задоволство на крајниот занес!
Навистина! празнувајте! радувајте се! нема страв од сега натаму. Разложувањето, и вечната екстаза се во бакнежите на Ну.
Смртта е за пците.“
Книга на Законот, II:34-45

Помеѓу примањето на „Liber AL vel Legis“ на 8,9 и 10-ти Април и Еквиноксот на Боговите, 20 Март – има точно 22 дена!

Овие 22 дена, од 20 март кога е изведен Врвниот Ритуал, па до 10 април, кога е и третиот ден од примањето на „Книгата на Законот“ во Каиро, се нарекува „Света Телемитска Сезона“.

Ако се сеќавате, на Дрвото на Животот има точно 22 патеки, толку хебрејски букви, исто и толку Големи клучеви од Тот таротот!
Подолу ќе видите листа каде што на секој ден од 20 март па до 10 април му е препишана една буква од хебрејскиот јазик (една патека од Дрвото на Животот), една карта од Тот таротот и на крај соодветен текст од нашите Свети Книги!

 • Март 19 – Liber VII, “Пролог на Неродениот”
 • Март 20 – ת Тав, Универзумот: Liber LXV, Глава I
 • Март 21 – ש Шин, Еонот: Liber LXV, Глава IV
 • Март 22 – ר Реш, Сонцето: Liber VII, Глава IV
 • Март 23 – ק Коф, Месечината: Liber VII, Глава VI
 • Март 24 – צ Цади, Императорот: Liber Tzaddi vel Hamus Hermeticus
 • Март 25 – פ Пе, Кулата: Liber VII, Глава I
 • Март 26 – ע Ајин, Ѓаволот: Liber A’ash vel Capricorni Pneumatici
 • Март 27 – ס Самек, Уметност: Liber ARARITA, Глава VII
 • Март 28 – נ Нун, Смрт: Liber Arcanorum
 • Март 29 – מ Мем, Обесениот Човек: Liber LXV, Глава III
 • Март 30 – ל Ламед, Прилагодување: Liber Libræ
 • Март 31 – כ Каф, Среќа: Liber VII, Глава III
 • Април 1 – י Јуд, Пустиникот: Liber VII, Глава V
 • Април 2 – ט Тет, Страст: Liber Stellæ Rubeæ
 • Април 3 – ח Хет, Кочијата: Liber Cheth
 • Април 4 – ז Зајин, Љубовниците: Liber LXV, Глава II
 • Април 5 – ו Вав, Хиерофантот: Liber LXV, Глава V
 • Април 6 – ה Хе, Ѕвездата: Liber ARARITA, Глава VI
 • Април 7 – ד Далет, Царицата: Liber VII, Глава VII
 • Април 8 – ג Гимел, Свештеничктата: Liber Legis, Глава I (Нуит)
 • Април 9 – ב Бет, Магусот: Liber Legis, Глава II (Хадит)
 • Април 10 – א Алеф, Будалата: Liber Legis, Глава III (Херу-Ра-Ха)

Љубовта е закон, љубов под волја.

За отстранувањето на превезот

Патиштата кон откривање на својата вистинска Волја

Целта на овој есеј е да го охрабри читателот кои што чувствува внатрешен повик кон мистериите на Законот на Телема или езотериските гранки кои што тој ги опфаќа. За почеток би сакал да нагласам дека како писател на овој краток есеј сум прилично млад човек чии што чекори на Патеката кон откривањето на својата вистинска Волја се мали и кратки, но во ниту еден случај тие не се потпрени на стаклени нозе. Continue reading “За отстранувањето на превезот”

Индивидуалноста на аспирантот и Редот

Многумина ме имаат прашано ако не ти се потребни догми, ако не ти се потребни туѓи искуства и вредности, зошто ти е потребно да припаѓаш на организација како што е О.Т.О?

Одговорот е:

Секој човек мора да ги надмине сопствените пречки, да ги разобличи сопствените илузии. Сепак, други можат да му помогнат да ги оствари тие две и можат целосно да го оспособат да избегне многу лажни патеки, кои не водат никаде, а само ги искушуваат уморните стапала на неиницираниот аџија. Понатаму, тие можат да осигураат дека правилно е испробан и испитан, зашто има многумина кои за себе мислат дека се Мајстори а не ни стапнале по Патот на Служење кој води дотаму.

Мојот став за тоа е дека потребата да се припаѓа на колектив има две насоки:

 • кога ги присвојуваш вредностите, ставовите и интересите на истиот како свои,
 • кога своите вредности, ставови и интереси ги препознаваш во одреден систем.

Обично мнозинството се пронаоѓа себе си во првиот случај. Индивидуата неможејќи сама да си го пронајде сопствениот идентитет, го присвојува оној на колективот. Во таа ситуација, вредностите на колективот поединецот ги доживува како сопствени, исто е и со успесите и поразите, па и со моралните стандарди.

Најекстремниот случај на асимилација на индентитетот е кога на поединецот за да функционира како човек му стануваатtumblr_maagryjvz41qi7kaao1_500 неопходни ограничувањата или забраните на општеството или религијата. Во таа ситуација неговите потсвесни нагони и потреби се манифестираат на сличен начин како и хомофобијата кај латентните хомосексуалци. Кога врзано куче ќе го ослободиш од синџирот после подолго време, тоа по дифолт почнува да трча иако никој не го приморал на тоа. Така и оној што смислата на своето постоење ја гледа само преку дозволи и забрани – оној што мора да биде тепан и врзан за да не излезе од контрола, во ситуација кога ќе му кажат прави што ти е Волја, тоа го гледа како заповед да ги прави токму оние нешта кои ги потиснувал и му биле забранети.

Телемитот е свесен дека неговата природа е уникатна, посебна и неменлива. 

Неговата аспирација да биде дел од Редот е групирање со кое орбитата на ѕвездата се доближува (ги препознава сличностите во принципите и ставовите) до орбитите на останатите ѕвезди. Секој друг мотив или цел е загадување на чистата вистинска Волја со страст за резултат.

Зарем не е запишано во „Книгата на Законот“:

За чистата волја, неослабена од причина, ослободена од страста за резултатот, секој пат е совршен.

Многу злонамерни луѓе ги занемаруваат овие принципи и даваат погрешни интерпретации за природата на мотивите, намерите и целите на иницијантите.

Таблоидите се посебно вредни во таа насока, барајќи жртва за ставање на тапет. Со единствена цел да се предизвика сензационалност на написот и да се добие што поголема читаност, се обидуваат Редовите како О.Т.О да ги претстават како “секта” со опасни и зли намери. Таквата деструктивна тенденција да се уништи и демонизира непознатото, многупати носела декаденција и страдање на цели општества.

Сепак колку и да звучи контрадикторно, сметам дека овие ситуации се неопходност во созревањето, бидејќи тие се предизвикот со кој растат и осознаваат иницијантите. Еден вид колективна рефлексија за поединечните индивидуални искушенија низ кои поминува иницијантот.

Универзумот не би опстоил без парадоксите.

Еден од тие парадокси е неопходноста од ситуациите кои ги перцепираме како штетни, бидејќи преку нив осознаваме. Тие се како контрастот на таблата кој и овозможува на белата креда да дојде до израз и да ја пренесе пораката. Таа неопходност е парадоксот кој како алхемиска реакција од штетноста прави корисност, а од проблемот предизвик.

На некој начин тоа и е одговорот зошто сме во Редот, да бидеме “железото” кое ќе се трансформира во благороден метал.

„Секој маж и секоја жена е Ѕвезда“ – Liber AL vel Legis

Fra. Ignis