Гностичка Католичка Црква

Превел Fra. Meithras

По кратко време студентите на Телемата и Liber AL склопуваат неблагодарно примирје со Христијанството. Христијанството е како стара шапка.
Тоа е исказ на последниот Еон.
Тој култ се спротивставува на своите многубројни ограноци како лоза чии што корени се мртви. Некои облици останале и се уште ја содржат опивката на христијанското грозје. Се чини дека постепено се појавуваат пагански елементи од гроздот на Озирискиот раст. Времето ќе ја доврши работата.

Гностичката Католичка Црква (Е.G.C.) е религиозна страна на О.Т.О.. [1] [2]

Тешко дека било кој ќе погреши, во мислењето дека “Гностичката” “Католичка” “Црква” означува некој пооддалечен облик на христијанството!

Многу од ритуалните обичаи на Гностичката Католичка Црква личат на христијанските навики. Всушност сржта на ритуалите на E.G.C. е предхристијанска, како и на слични христијански ритуали. Мистеријата Озирис – Христос помина, а мистеријата на Телемата и Хорус започна. Continue reading “Гностичка Католичка Црква”

Advertisements

Богот на магиката Хека и активирање на Ка

Објавено со дозвола на fra. HEKAU

„Благородни, кои сте пред Господарот на вселената (“Сите”),
Еве, јас дојдов пред вас.
Почитувајте ме во согласност со она што знаете.
Јас сум тој кого Единствениот Бог го направи,
уште пред двете работи (“Дуалноста”) да дојдат во битие на оваа земја,
со испраќање на Своето уникатно око кога беше сам, испраќајќи го од устата …

Кога тој ја стави Ху (“Логос”) на устата.
Јас навистина сум син на оној што го роди универзумот,
кој беше роден пред неговата мајка сеуште да постои.

Јас сум заштитата на она што Единствениот Бог го ракоположи.
Јас сум тој кој предизвика Енеадот () да живее.
Јас Се сместив, О Бикови Небесни,
во ова мое големо достоинство како господар на Ка,
наследник на Ре-Атум. Continue reading “Богот на магиката Хека и активирање на Ка”

За Смртта

Возљубена Ќерко и Сестро,

Прави што ти е волја нека биде целиот Закон.

Запишано е во Книгата на Законот: Секој маж и секоја жена е Ѕвезда. Нашата Ѕвездена Дама е онаа која ти се обраќа, о дека ти си ѕвезда, дел од Телото на Нуит. Послушај, бидејќи ушите ти се отапени од безначајните звуци на земјата; бесконечната тишина на Ѕвездите ти се додворува со префинета музика. Погледни ја како се наведнува над тебе, пламен од синило, седопирлив, сепродирлив, со нејзините мили раце на црната земја и нејзиното витко тело надвиено за љубов, со нејзините нежни стапала не повредувајќи ги малите цветови и помисли дека сета твоја груба непрочистеност ќе отпадне од тебе во мигот кога ќе се фрлиш во нејзините прегратки, опфатена од нејзината љубов како капка роса во бакнежите на изгрејсонцето.(1)

Continue reading “За Смртта”

Хорус – Иницијаторот

Ќе го започнеме овој пост со цитат, за да не залутаме премногу во бесцелни зборови, или пак да кажеме повеќе отколку што треба, и да не занесе мислата.

But in the new Aeon the Hierophant is Horus (Liber CCXX, I, 49) therefore the Candidate will be Horus too. What then is the formula of the initiation of Horus? It will no longer be that of the Man, through Death. It will be the natural growth of the Child. His experiences will no more be regarded as catastrophic. Their hieroglyph is the Fool: the innocent and impotent Harpocrates Babe becomes the Horus Adult by obtaining the Wand. ‘Der reine Thor’ seizes the Sacred Lance. Bacchus becomes Pan. – Liber Samekh

Соодветниот стих од Liber CCXX, I, 49 e:

Поништени се сите ритуали, сите искушенија, сите зборови и знаци. Ра-Хоор-Куит го зазеде своето седиште на Исток за време на Еквиноксот на Боговите; и нека Асар биде со Иса, кои исто така се едно. Но тие не се од мене. Нека Асар биде обожувател, Иса страдалник; Хор во неговото тајно име и блескот е Господ иницирачки. – Liber CCXX, I, 49

Да појасниме(сосема малку) неколку термини од овој пост:

 • Асар – Озирис(можеби Asar un Nefer – Myself Made Perfect) од египетските мистерии;
 • Иса – муслимански концепт за Исус;
 • Хор – Хорус од египетските мистерии, Син на Озирис и Изида; Осветник на својот Татко, убиен од Сет;
 • Ра-Хоор-Куит – Посебна форма на Хор (Хорус)

За Будалата, може да посегнете по Книгата на Тот, или пак ако милувате, операта на Рихард Вагнер, Парсифал.

За тајните мистерии на Бахус и Пан, има добра книга на македонски, Грчките Митови од Грејвс.

Книга на Законот – Мал Вовед

I. Вовед

 1. Оваа книга е диктирана во Каиро, помеѓу 12 и 13 часот, три последователни дена, на 8,9 и 10 Април, 1904 година. Авторот се нарече себе си Аиваз и тврдеше дека е „пратеник на Хоор-Паар-Краат“, т.е. пратеник на силите коишто сега владеат со Земјата, што ќе биде објаснето подоцна.
  Како можел тој да докаже дека е всушност суштество од вид посупериорен од секоја човечка раса, и со тоа овластен да говори со авторитет?
  Очигледно дека тој морал да покаже Знаење и Моќ какви што до сега ниеден човек не поседувал.
 2. Тој го покажа ова Знаење главно со употреба на шифриран текст или криптограм во одредени параграфи, за да ги изложи скриените факти, вклучувајќи и некои настани кои што допрва треба да се случат, за кои ниедно човечко суштество не би можело да знае; според тоа, доказите на неговото тврдење постојат во самиот ракопис.
  Проучувањето на овие параграфи неопходно бара највисока човечка ученост за да се објаснат истите – тоа бара години на интензивна посветеност. Сеуште останува голем дел да се проучи. Но, доволно е откриено за да се оправда неговото тврдење; и најскептичниот ум е принуден да ја признае неговата вистинитост.
  Тоа најдобро го проучил Мајсторот Терион, кој години на напорно истражување го доведоа до просветлување.
  Од друга страна, јазикот во најголемиот дел од Книгата е зачудувачки едноставен, јасен и силен. Никој не може да ја прочита таа Книга, а да не биде погоден во суштината  на неговото битие.
 3. Натчовечката Моќ на Аиваз е искажана преку влијанието на неговиот Господар и на Книгата врз вистинските настани, а историјата во целост го потврдува тоа тврдење. Сите ги признаваат овие факти, но тие подобро се разбираат со помош на Мајсторот Терион.
 4. Деталното известие за настаните коишто доведоа до диктирање на оваа Книга, заедно со факсимилот на ракописот и есејот од Мајсторот Терион, објавени се во „Еквинокс на Боговите“

II. Унивезрумот

Оваа Книга го објаснува универзумот.

Основните елементи се Нуит – Простор, т.е. севкупните можности од сите видови и Хадит – било која точка која има искуство на тие можности (Оваа идеја, заради литерарни погоднисти, симболизирана е преку египетската божица Нуит, жена што се свива долу как Свод на Ноќното небо. Хадит е симболизиран како Крилестиот Глобус во срцето на Нуит).

Секој настан е соединување на една монада со едно од нејзините можни искуства.

„Секој маж и секоја жена е ѕвезда“, т.е. збир на таквите искуства, кои постојано се менуваат со секој нов настан, и коишто влијаат врз него или неа свесно или несвесно.

Секој од нас има свој сопствен универзум, но тоа е истиот универзум за секого се додека тој го вклучува сето можно искуство.
Тоа подразбира проширување на свеста за да ги вклучи сите други свести за себе.

На нашето сегашно ниво, објектот што ти го гледаш никогаш не е истиот како оној што јас го гледам; ние заклучуваме дека тој е ист, затоа што твоето искуство се совпаѓа со моето во толку многу точки што фактичките разлики во нашето набљудување се занемарливи. На пример, ако некој пријател оди меѓу нас, ти ја гледаш неговата лева страна, а јас десната, но ние се сложуваме дека тоа е истиот човек, иако можеме да се разликуваме не само според тоа што можеме да видиме од неговото тело, туку и по тоа што знаеме за неговите квалитети. Таа убеденост за идентичноста станува посилна колку почесто го гледаме и подобро го запознаваме.

Сепак, за тоа време никој од нас не може ништо да дознае за него, без оглед на целосниот впечаток што го остава на нашите умови.

Горенаведеното е крајно груб обид да се објасни системот којшто ги ускладува сите постоечки школи на филозофијата. 

III. Законот на Телема

Оваа Книга изложува едноставен Правилник на однесување.

„Прави што ти е волја и тоа нека биде целиот Закон“.
„Љубовта е закон, љубов под волја“.
„Нема закон над прави што ти е волја“
 
Тоа значи дека сите ние, Ѕвезди, треба да се движиме по нашите вистински орбити, како што е означено со природата на нашата положба, законот на нашиот растеж и импулсот на нашите минати искуства. Сите настани се подеднакво законити – и секој е долгорочно неопходен за сите нас, теоретски гледано; но во практиката, само еден акт е законит за секого од нас во било кој даден момент.

 

Од тука, Должноста се состои во одлучувањето да се искуси вистинскиот настан од еден до друг момент на свеста.
Секоја активност или движење е акт на љубовта; соединување со едниот или другиот дел од „Нуит“; секој таков акт мора да биде „под волја“, избран така да исполни, а не да ја препречи вистинската природа на даденото битие.

Техничките методи на  постигнувањето на ова треба да бидат проучени во „Магика“, или да се добијат преку лични упатства од Мајсторот Терион и неговите овластени помошници.