Телема – За Живот над Смртта

Прави што ти е волја и тоа нека биде целиот Закон

Ќе започнеме со трактатот на Τо Μέγα Θηρίον 666 наречен Законот на Слободата!

 “Јас давам незамисливи радости на земјата: сигурност, не верба, за животот, над смртта; мир неискажан, одмор, екстаза; ниту пак барам некакви жртви.
Нели е ова подобро отколку смртта во живот на робовите на Ропските Богови додека одат угнетени од свесноста за „грев“ уморно барајќи или имитирајќи заморени и досадни „доблести“?
Со таквите, ние кои сме го прифатиле Законот на Телема немаме ништо.”
– Законот на Слободата

Сега… бидејќи никако да научите нешто за Телема.

ТЕЛЕМА – од грчкото θέλημα чија бројна вредност е 93 ( да имаш волја, purpose во ЖИВОТОТ) се заморува со ЖИВОТОТ!
Ако ја проучите „Книгата на Законот“, заедно со Коментарите на истата – ќе најдете многу за ЖИВОТОТ! И повеќе од тоа…
Големиот старо-еонски страв од СМРТТА изграден врз незнаење и немање искуство ниту волја за ЖИВОТ – создаде догма која не научи никој како да живее, туку само да се надева и верува!!

Философијата на ТЕЛЕМА учи за ЖИВОТОТ како НЕПРЕКИНАТОСТ!

Мислам дека нема потреба да ви ја прераскажувам „Книгата на Законот“ и другите книги од Класа А кои се сметаат за Свети книги во Телема
Потребно е да седнеш и да ги простудираш – за да знаеш што е што.

Смртта како и восхитот или пијанството или екстазата се само искуства, што повеќето од вас ги забораваат и не сакаат дури ниту да се сетат на нив…

“Кој се плаши од опасности, ете им ги црквите и нека се молат да ги одмине чашата! Ете им јагниња со чија крв ќе си ги означат портите на животот за да ги одбегне смртта од пустиот страв. А смртта што беше според „Книгата на Законот“?”
– мое размислување преземено од форум

Исто така има и есеј на блогот Хептаграм XI, наречен „За Смртта“! Побарајте го!

Елифас Леви во своите писанија вели: на планетите се сеќавате, а на ѕвездите заборавате! Кој колку може толку ќе разбере од овие размисли.

Ако погледнете пак во објаснувањата на степените во О.Т.О. се вели вака во еден момент:

Ние сме сепак најмногу поврзани со различни искуства од Животот.
Сите понатамошни степени затоа се разработка на (Вториот Степен), прогресивни упатства како да се живее, бидејќи е тешко во една церемонија дури и воопштено да се скицира Учењето на Иницијантите во однос на Животот.”

Исто така од есеите на блогот ќе видите дека еден од зраците на Телема е Живот, не смртта како кај старо-еонските философии:

Четири се неговите зраци: Живот (Life), Слобода (Liberty), Љубов (Love) и Светлина (Light)!
Четири зраци кои произлегуваат од Еден Закон (Law). Овие пет L можете да ги најдете во „De Lege Libellum“, каде што е дадено објаснување за секој зрак што произлегува од Законот на Телема.“
– За одстранување на превезите

Исто така многупати сум зборувал дека низ животот ќе ја победите смртта, со искуство, бесконечни игри низ бесконечностите на Нуит…

„Дознај која е твојата највнатрешна природа и задоволи го тој глад за соединување и искуство низ животот. Ниту еден бог нема да се откаже од тебе ако го спознаеш божественото во себе и се однесуваш божествено. Твоето највнатрешно скриено е богот кој што го бараш и кој што е дел од Нуит (универзум, бесконечност, хаос…, што сакате може да ви преставува Нуит. Само внимавајте да не ги измешате просторните ознаки, од тоа следува болка.
Тоа е нагласено и во Книгата на Законот).“
– Мала Лекција за оние кои прашуваат

За да зборувате за смртта, прво ќе научете да го живеете животот до апсолутни граници!!! 

А тоа, не ви беше дозволено во стариот еон, за кој од егоизам, страв или кој знае кои ваши хирови ќе изумрете тука на Земјата, сеуште!
До тогаш, дури најосновните тајни ќе ви бидат само бљуткавост низ устата и умот!

Научете да живеете за да дознаете за тајната на толку „страшната“ смрт.
И да, за крај:

“It is wrong to say triumphantly “Mors janua vitae”, unless you add, with equal triumph, “Vita janua mortis”.”
– Magick, Book 4, A. Crowley and others (достапна на македонски јазик)

Љубовта е закон, љубов под волја

 

Advertisements

Thunderbolt, and a Pylon, and a Snake, and a Phallus..

Прави што ти е волја и тоа нека биде целиот Закон

“Then there was another passage which was really too secret for anything; all I shall tell you is, there was the most beautiful Goddess that ever was, and she was washing herself in a river of dew. If you ask what she is doing, she says: “I’m making thunderbolts.” It was only starlight, and yet one could see quite clearly, so don’t think I’m making a mistake.”

The Wake World, A. Crowley

 

21317963_10155632609402521_4622497853109108363_n

” Четири порти водат кон една палата; подот на таа палата е од сребро и злато; лапис лазули и јаспис се таму; и сите ретки мириси; јасмин и роза, и симболите на смртта. Нека тој влезе наизменично или одеднаш на четирите порти; нека застане на подот од палатата. Нема ли да потоне? Амн. О! воину, ако твојот слуга потоне? Но, постојат начини и начини. “

Книга на Законот, I:51

Што знаеме до сега за Liber LXV?

” Книгата за Срцето обвиткано со Змија е издание во Класа А, што означува дека е една од Светите книги на Телемата.

За оваа класа е запишано: Класа “A” (кои се всушност Светите Книги на Телемата) се состои од книги во кои не смее да се промени ниту обликот на една буква: односно, тие го претставуваат исказот на еден Адепт целосно од онаа страна на критицизмот на дури и Видливиот Водач на Организацијата.”

– The Path – Liber LXV

Што вели во Liber LXV на крајот?

“… and in the midst thereof he is like the Woman that jetteth out the milk of the stars from her paps; yea, the milk of the stars from her paps.”

И ако ги разгледате Тот картите на Кроули, книга која содржи многу информации поврзани со најразлични системи и која е последна книга на Кроули на тема Телема, магика, нов еон, езотерија… ќе најдете решение!

“Only one fish-hook can draw me out; it is a woman kneeling by the bank of the stream. It is she that pours the bright dew over herself, and into the sand so that the river gushes forth.“
„All these old letters of my Book are aright; but צ is not the Star.
This also is secret: my prophet shall reveal it to the wise.“

Како дополнително олеснување во разрешувањето на оваа мистерија, ќе го посочам и мојот есеј како колекција на цитати во врска со Тот таротот и мистериите на Телема .

Исто така ќе Ве насочам и на есејот кој што зборува за Неиницираните и нивното Големо Дело – бидејќи Вашиот Свет Ангел Чувар не е далеку…

Има многу што да се зборува за ова овде, една слика е многу повеќе од илјада зборови, но ако постојано зборуваме тука – ќе нема да остане ништо за Вас за да се радувате дека успешно сте разбрале преку теорија и пракса некоја битна работа во Вашиот живот во однос на Законот и Новиот Еон.

Љубовта е закон, љубов под волја

Occult and Art – Video presentation

Language of the Birds: Occult and Art considers over 60 modern and contemporary artists who have each expressed their own engagement with magical practice.

Beginning with Aleister Crowley’s trance portraiture and Austin Osman Spare’s automatic drawing of the early 20th century, the exhibition traces over 100 years of occult art, including Leonora Carrington and Kurt Seligmann’s surrealist explorations, Kenneth Anger and Ira Cohen’s ritualistic experiments in film and photography, and the mystical probings of contemporary visionaries such as Francesco Clemente, Kiki Smith, Paul Laffoley, BREYER P-ORRIDGE, and Carol Bove.

The concerns and influences of each of these artists are as eclectic as the styles in which they work. While several of the pieces deal with “high” or ceremonial magic, others draw from so-called “low magic” practices and have deeply chthonic roots. The approaches in technique are varying as well, with some doing years of research and preparation for the act of creation, and others working entirely intuitively. Regardless of method, Language of the Birds suggests that all are part of the same lineage: one that pulls on threads from the esoteric web of alchemy, Hermeticism, Spiritualism, Theosophy, divination and witchcraft.

 

BRILLPlasma
John Brill “Plasma” 2013, Pigmented ink print on 100% cotton paper. Courtesy Kent Fine Art.

 

sdsd
Paul Laffoley “Astrological Ouroboros” 1965 Oil, acrylic, and hand applied vinyl letters on canvas and wood. Courtesy Kent Fine Art

The presentation was held on Weds, Feb 10, 2016.

“Art Workings” Lectures and panel discussion with Professor Susan L. Aberth, Jesse Bransford, and William Breeze, moderated by exhibition curator, Pam Grossman.   7pm – Free and open to the public.

Enjoy…

Asmodel – The Temple of the Holy Ghost

This is a poem from „Collected Works of Aleister Crowley, Vol. I“ as part from the „Temple of the Holy Ghost“ series.
To be clear on the title of this poem:
ASMODEL ( אסמודאל ) – One of the “Intelligences” of the Planet Venus

אסמודאל or Asmodel is Geomantic Intelligence of Taurus. With Taurus rules planet of Venus and Luna is exalted in this sign.

Now, hear the poem about Asmodel…

Continue reading “Asmodel – The Temple of the Holy Ghost”

Света Телемитска Сезона

Прави што ти е волја и тоа нека биде целиот Закон

Како што знаете, ние, Телемите, секоја година, за време на пролетната рамнодневница го прославуваме „Еквиноксот на Боговите“ во чест на големата промена на Магиската Формула која го донесе Новиот Еон.
Кроули за „Еквиноксот на Боговите“ вели:

„Еквиноксот на Боговите е израз кој што се користи за да се опише Почетокот на Нов Еон, или Нова Магиска Формула. Треба да се празнува на секоја Рамнодневница…“
– Нов Коментар на Liber AL, II:40

Continue reading “Света Телемитска Сезона”