Есеи – Тема Магика

Листата подолу содржи 100 есеи до овој момент на блогот (подредени од најновиот па до најстариот), кои на некој начин се поврзани со Магика, без разлика дали содржат директно објаснување на поими и учења во системот на Магика или пак се на „таен“ начин поврзани со оваа наука и пракса или повлекуваат знаење од овој систем.
Прочитајте, истражувајте, спознајте – повеќе!

 1. Есеи – Тема Ритуали (1/6/2018)
 2. Есеи – Тема Магика (1/5/2018)
 3. Есеи – Тема Кабала (1/3/2018)
 4. Thunderbolt, and a Pylon, and a Snake, and a Phallus.. (9/13/2017)
 5. Occult and Art – Video presentation (8/6/2017)
 6. Света Телемитска Сезона (3/22/2017)
 7. AHA – Secret of the Way of Initiation (2/7/2017)
 8. Only one fish-hook can draw me out (2/2/2017)
 9. За чистата волја, ослободена од страста за резултат (1/19/2017)
 10. Харпократ во симболика и пракса (1/5/2017)
 11. МАГИКАТА НА ТЕЛЕМА – АЛЕФ (10/23/2016)
 12. Прифати го Законот и се е законски (10/9/2016)
 13. Заробениот Лав (9/8/2016)
 14. Богот на магиката Хека и активирање на Ка (9/5/2016)
 15. Сексот и Животот (7/9/2016)
 16. Liber Aleph – За Радоста на Болката (6/27/2016)
 17. Опасности од Мистицизмот (5/27/2016)
 18. За Луцифер, LVX и други мистерии (4/13/2016)
 19. The Crow and the Peacock (4/10/2016)
 20. САМЕК – Vol. III No. 01 (3/20/2016)
 21. The Cloud upon the Sanctuary (2/28/2016)
 22. Достигнување на среќата (8/4/2015)
 23. Петте татви, нивно комбинирање и другите системи (6/21/2015)
 24. The Song of Horus (6/19/2015)
 25. The kingdom shall be theirs… (4/20/2015)
 26. Мајсторот – Оскар Вајлд (4/10/2015)
 27. Четирите елементи во херметизмот (2/25/2015)
 28. The Path – Liber LXV (1/28/2015)
 29. Знакот на Ѕверот – Liber V vel Reguli (1/25/2015)
 30. Златното Магаре – Извадок (8/16/2014)
 31. Сигили на Седумте Свети Планети (4/23/2014)
 32. Магиска Моќ (4/4/2014)
 33. Поголемиот Ритуал на Хексаграм (3/16/2014)
 34. За Симболизмот во LIBER VEL JUGORUM (1/5/2014)
 35. За Волјата во философијата на Θελημα (12/25/2013)
 36. За Магискиот Круг ( Clavicula Rex Sаlomonis) (12/5/2013)
 37. 666-ти пат за Телемата и Магиката (9/17/2013)
 38. Тест за Езотерија (прашања кои ме потикнаа да научам повеќе) (9/10/2013)
 39. Предавања за Магика, Тарот, Алхемија, Масони (8/16/2013)
 40. Телемитска литература на македонски јазик (7/3/2013)
 41. НЕКОИ ДОПОЛНИТЕЛНИ ЗАБЕЛЕШКИ ЗА LIBER RESH (4/21/2013)
 42. Светите Книги на ΘΕΛΗΜΑ (4/20/2013)
 43. Glory unto the Scarlet Woman, Babalon (3/3/2013)
 44. ЗА ФИЛОСОФИЈАТА НА МАГИКА (2/14/2013)
 45. Што е Магика (дефиниции, постулати и теореми) (12/16/2012)
 46. Излезе Liber Aleph – Книга на Мудроста или Лудоста (11/30/2012)
 47. Мал Истерувачки Ритуал на Пентаграм – 2 (11/24/2012)
 48. Thelema 102 на Канал 103 (10/30/2012)
 49. Liber 777 и Sepher Sephiroth на македонски (10/19/2012)
 50. Химна за Пан (10/1/2012)
 51. ПРИКАЗ НА A∴A∴ – Извадок (9/3/2012)
 52. Телема – За должноста (7/18/2012)
 53. Поголемиот ритуал на пентаграм (6/22/2012)
 54. Табела на Единството (6/15/2012)
 55. Liber Nix Candida ad Via Serpentis (6/13/2012)
 56. Магика vs Зло (6/10/2012)
 57. За пирамидата (2/15/2012)
 58. Атлантида – Алистер Кроули (2/7/2012)
 59. За Смртта (12/5/2011)
 60. Листа на Книги (11/27/2011)
 61. Книга 777 – Основни атрибуции (11/26/2011)
 62. Цитати (11/23/2011)
 63. Секој број е бескраен (11/10/2011)
 64. Дописници до Искушениците (11/9/2011)
Advertisements

Мал Истерувачки Ритуал на Пентаграм – 2

Мал Истерувачки Ритуал на Пентаграм

Телемитите секој ритуал го започнуваат свртени кон Болескин (телемитската Кибла). За тоа може да побарате на нет повеќе.
Овде ќе го изоставиме текстот од ритуалот (кој што може да се најде на интернет без проблем), само ќе дадеме некои објаснувања и информации за да можете сами да откривате многу повеќе.

I. За кабалистичкиот крст

Кабалистичкиот крст се изведува пред и после секој истерувачки или призивен ритуал. За да се разбере целта и потребата од овој ритуал, ќе го разгледаме неговото изведување во однос на Дрвото на Животот.

Continue reading “Мал Истерувачки Ритуал на Пентаграм – 2”

Liber ריש – Поздрави на Сонцето

Целта на оваа пракса е најпрвин да се потсетува аспирантот на Големото Дело во правилни интервали; второ, да се доведе во свесен личен однос со центарот на нашиот систем;
и трето, за напредни студенти, всушност да се направи магиски контакт со духовната енергија на сонцето и така всушност да се влече сила од него

 A ∴ A ∴
Публикација во класа D.

Ова се обожувањата кои треба да ги изведува аспирантот за А.’. A.’.

       

1. Нека го поздрави Сонцето во зората, свртувајќи го лицето кон Исток, давајќи знак на својот ранг. И нека каже гласно :

Те поздравувам Тебе, Ти кој си Ра во Твоето издигнување,  Ти кој си Ра во Твојата сила, кој патуваш по небото во својата лаѓа во часот на Сончевиот изгрев. Тахути стои на клунот во својот сјај, Ра-Хоор се наоѓа на крмата.

Те поздравувам Тебе од домот на Ноќта!

2. Исто така напладне нека го поздрави Сонцето, свртувајќи го лицето кон Југ, давајќи знак на својот ранг. И нека каже гласно :

Те поздравувам Тебе, Ти која си Ахатор во Твојата победа, Ти која си Ахатор во Твојата убавина, која патуваш по небото во својата лаѓа во часот на Сончевиот зенит. Тахути стои на клунот во својот сјај, Ра-Хоор се наоѓа на крмата.

Те поздравувам Тебе од домот на Утрото!

3. Исто и за Сончевиот залез нека го поздрави, свртувајќи го лицето кон Запад, давајќи знак на својот ранг. И нека каже гласно :

Те поздравувам Тебе, Ти кој си Тум во Твоето заоѓање, Ти кој си Тум во Твојата радост, кој патуваш по небото во својата лаѓа во часот на Сончевиот залез. Тахути стои на клунот во својот сјај, Ра-Хоор се наоѓа на крмата.

Те поздравувам Тебе од домот на Денот!

4. Конечно, на полноќ, нека го поздрави Сонцето, , свртувајќи го лицето кон Север, давајќи знак на својот ранг. И нека каже гласно :

Те поздравувам Тебе, Ти која си Кефра во Твојата скриеност, Ти која си Кефра во Твојата тишина, која патуваш по небото во својата лаѓа во Полноќниот час. Тахути стои на клунот во својот сјај, Ра-Хоор се наоѓа на крмата.

Те поздравувам Тебе од домот на Вечерта!

5. По секој од овие призиви треба да го дадеш знакот на Тишина, а потоа ќе обожуваш онака како што си поучен од својот Супериор и тогаш повлечи се во своја медитација.

6. Исто така, уште подобро е ако се поистоветиш со Божествениот облик кој го обожуваш, како да си соединет со Него во обожувањето на Оној кој е над Него.

7. На тој начин секогаш ќе бидеш свесен за Големото Дело кое прифати да го изведеш и со тоа ќе бидеш зајакнат за да истраеш се до постигнувањето на Каменот на Мудроста, Summum Bonum-от, Вистинската Мудрост и Совршената Среќа.