AHA – Secret of the Way of Initiation

Liber AHA е една од оние книги за кои е премалку да се каже дека е одлична или пак „книга надвор од времето“, вредна за читање за секој сериозен истражувач на философијата и учењето на Телема. Во неа на суптилен, но сметам, со доволно јасен јазик, е даден Патот на Иницијацијата преку симболи предадени во … More AHA – Secret of the Way of Initiation

За вистината – внатре или надвор?

Кога некој ќе Ви зборува за вистина каде е, што е и зошто е – секогаш почнувајте од Вас самите и Вашиот универзум што сами го создавате и проширувате со искуство низ бесконечностите на Нуит!
И ова што на блогот го читате, не го земјате здраво за готово. Ова се само едни размисли на човек, кој што постојано надминува!
Апсурдно? Не. … More За вистината – внатре или надвор?

Телема во Музиката – Adest Rosa Secreta Eros

Текстот на песната што следува најдолу е  составен всушност од разни извадоци од „Книгата на Законот“ (на англиски ја има овде),  која како што знаеме е диктирана 1904 година во Каиро, запишана од сер Алистер Кроули, пророкот на Еонот на Детето! Ова е песна од познатиот black metal бенд Cradle of Filth. Најдолу ќе ја најдете … More Телема во Музиката – Adest Rosa Secreta Eros

За оние кои се против Законот (Прв Дел)

Прави што ти е волја и тоа нека биде целио Закон Ова ќе биде малку негативно настроен есеј кон оние кои имаат обичај да се плеткаат со Законот на Телема, иако не го прифаќаат. Оние, кои сами го отфрлиле Законот по нивна волја и само по истата таа волја дејствуваат на Земјата и говорат негативно … More За оние кои се против Законот (Прв Дел)