Asmodel – The Temple of the Holy Ghost

This subtle fire, this secret flame,
Flashes between us as she goes
Beyond the night, beyond the Name,
Back to her unsubstantial snows;
Cold, glittering, intense, the same
Now, yesterday, for aye! she glows
No woman of my mystic bed;
A star, far off, forgotten, dead. … More Asmodel – The Temple of the Holy Ghost

Advertisements

Абрасакс или Абраксас – Богот кај Гностиците

Абраксас се појавува како суштество со човечко тело, глава на петел, во едната рака држејќи меч, а во другата штит. Место нозе тој стои на две змии… … More Абрасакс или Абраксас – Богот кај Гностиците

За вистината – внатре или надвор?

Кога некој ќе Ви зборува за вистина каде е, што е и зошто е – секогаш почнувајте од Вас самите и Вашиот универзум што сами го создавате и проширувате со искуство низ бесконечностите на Нуит!
И ова што на блогот го читате, не го земјате здраво за готово. Ова се само едни размисли на човек, кој што постојано надминува!
Апсурдно? Не. … More За вистината – внатре или надвор?

Мали есеи кон вистината – Љубов

 “Мали есеи кон вистината” од Алистер Кроули Формулата на Тетраграматонот е совршен математички израз за Љубовта. Нејзината суштина е следнава: секои две работи се соединуваат со двоен ефект; првин уништување на двете, проследено со екстаза која се должи на олеснувањето од напорот на одвоеност; потоа создавање на трето нешто, проследено со екстаза на оствареното постоење, … More Мали есеи кон вистината – Љубов

Човештвото пред Се

+    +    + Може да се случи еден ден златната плочка со нејзиниот дијамантски запис да биде одземена од некои вандали – Новозеланѓанецот на Macaulay или друг – од мојот саркофаг. Можеби векови подоцна археолозите од некоја нација се уште нечуена, истражувајќи ги руините на Опатијата од Вестминистер, да ги откријат тие коски … More Човештвото пред Се