Thunderbolt, and a Pylon, and a Snake, and a Phallus..

Прави што ти е волја и тоа нека биде целиот Закон

“Then there was another passage which was really too secret for anything; all I shall tell you is, there was the most beautiful Goddess that ever was, and she was washing herself in a river of dew. If you ask what she is doing, she says: “I’m making thunderbolts.” It was only starlight, and yet one could see quite clearly, so don’t think I’m making a mistake.”

The Wake World, A. Crowley

 

21317963_10155632609402521_4622497853109108363_n

” Четири порти водат кон една палата; подот на таа палата е од сребро и злато; лапис лазули и јаспис се таму; и сите ретки мириси; јасмин и роза, и симболите на смртта. Нека тој влезе наизменично или одеднаш на четирите порти; нека застане на подот од палатата. Нема ли да потоне? Амн. О! воину, ако твојот слуга потоне? Но, постојат начини и начини. “

Книга на Законот, I:51

Што знаеме до сега за Liber LXV?

” Книгата за Срцето обвиткано со Змија е издание во Класа А, што означува дека е една од Светите книги на Телемата.

За оваа класа е запишано: Класа “A” (кои се всушност Светите Книги на Телемата) се состои од книги во кои не смее да се промени ниту обликот на една буква: односно, тие го претставуваат исказот на еден Адепт целосно од онаа страна на критицизмот на дури и Видливиот Водач на Организацијата.”

– The Path – Liber LXV

Што вели во Liber LXV на крајот?

“… and in the midst thereof he is like the Woman that jetteth out the milk of the stars from her paps; yea, the milk of the stars from her paps.”

И ако ги разгледате Тот картите на Кроули, книга која содржи многу информации поврзани со најразлични системи и која е последна книга на Кроули на тема Телема, магика, нов еон, езотерија… ќе најдете решение!

“Only one fish-hook can draw me out; it is a woman kneeling by the bank of the stream. It is she that pours the bright dew over herself, and into the sand so that the river gushes forth.“
„All these old letters of my Book are aright; but צ is not the Star.
This also is secret: my prophet shall reveal it to the wise.“

Како дополнително олеснување во разрешувањето на оваа мистерија, ќе го посочам и мојот есеј како колекција на цитати во врска со Тот таротот и мистериите на Телема .

Исто така ќе Ве насочам и на есејот кој што зборува за Неиницираните и нивното Големо Дело – бидејќи Вашиот Свет Ангел Чувар не е далеку…

Има многу што да се зборува за ова овде, една слика е многу повеќе од илјада зборови, но ако постојано зборуваме тука – ќе нема да остане ништо за Вас за да се радувате дека успешно сте разбрале преку теорија и пракса некоја битна работа во Вашиот живот во однос на Законот и Новиот Еон.

Љубовта е закон, љубов под волја

Advertisements

The Letter Vav, the Beast, the Hierophant…

„What is the letter Vav?
He said: There is an upper Heh and a lower Heh.
They said to him: But what is Vav?
He said: The world was sealed with six directions.
They said: Is not Vav a single letter?
He replied: It is written(Psalm 104:2), “He wraps Himself in light as a garment, (he spreads out the heavens like a curtain].“

Continue reading “The Letter Vav, the Beast, the Hierophant…”

The Song of Horus

Song of Horus


Книгата на Tахути

Ова што следува е неофицијален мој скромен превод од кнгата „Book of Thoth“ од Алистер Кроули.
Сите права ги задржува О.Т.О. – Ordo Templi Orientis.

Сигурно има грешки во преводот, но ова настана сосема неочекувано и брзо, како искра уживајќи во саботното утринско кафе! Се надевам ќе добијам прошка за ненамерните грешки.

За оние кои што не знаат, „Книгата на Тахути“ е есеј кој ја обработува најтаинствената окултна пракса: таротот!

Ова што следува се 22-та АТУ-а од Тот таротот, поточно главните карактеристики што се користат кај 22-та Клуча!

Читајте!
Размислете!
Разберете!
Continue reading “Книгата на Tахути”

The Path – Liber LXV

Книгата за Срцето обвиткано со Змија е издание во Класа А, што означува дека е една од Светите книги на Телемата.
За оваа класа е запишано: Класа “A” (кои се всушност Светите Книги на Телемата) се состои од книги во кои не смее да се промени ниту обликот на една буква: односно, тие го претставуваат исказот на еден Адепт целосно од онаа страна на критицизмот на дури и Видливиот Водач на Организацијата.

Затоа, Ве советувам: внимавајте Вие, кои сеуште не сте стапнале на Патеката!
Не заборавајте: има симбол и симбол…

I am the Heart; and the Snake is entwined
About the invisible core of the mind.
Rise, O my snake! It is now is the hour
Of the hooded and holy ineffable flower.
Rise, O my snake, into brilliance of bloom
On the corpse of Osiris afloat in the tomb!

— Liber LXV

liber-lxv

Adonai spake unto V.V.V.V.V., saying: There must ever be division in the word.
For the colours are many, but the light is one.

— Liber LXV


Референци:

  1. Liber 777 – достапна на македонски јазик
  2. Magick, Book 4 by A. Crowley (достапна на македонски јазик)
  3. The Wake World by A. Crowley
  4. The Chicken Kabbalah by Lon Milo Duquette
  5. The Kabbalah by Gershom Scholem
  6. Unveiled Kabbalah by S.L. MacGregor Mathers
  7. Q.B.L. or Bride’s Reception by Fra. Achad
  8. Book of Thoth by A. Crowley (наскоро на македонски јазик)