Есеи – Тема Ритуали

Листата подолу ги содржи сите есеи до овој момент на блогот, кои на некој начин се поврзани со церемонијална магика и изведување ритуали, без разлика дали содржат директно објаснување на самите Ритуали или пак на „таен“ начин даваат објаснување преку други Науки за тоа што се може да се искористи за правилно изведување на Ритуалите.

Прочитајте, истражувајте, спознајте – повеќе!

Continue reading “Есеи – Тема Ритуали”

Advertisements

Есеи – Тема Магика

Листата подолу содржи 100 есеи до овој момент на блогот (подредени од најновиот па до најстариот), кои на некој начин се поврзани со Магика, без разлика дали содржат директно објаснување на поими и учења во системот на Магика или пак се на „таен“ начин поврзани со оваа наука и пракса или повлекуваат знаење од овој систем.
Прочитајте, истражувајте, спознајте – повеќе!

 1. Есеи – Тема Ритуали (1/6/2018)
 2. Есеи – Тема Магика (1/5/2018)
 3. Есеи – Тема Кабала (1/3/2018)
 4. Thunderbolt, and a Pylon, and a Snake, and a Phallus.. (9/13/2017)
 5. Occult and Art – Video presentation (8/6/2017)
 6. Света Телемитска Сезона (3/22/2017)
 7. AHA – Secret of the Way of Initiation (2/7/2017)
 8. Only one fish-hook can draw me out (2/2/2017)
 9. За чистата волја, ослободена од страста за резултат (1/19/2017)
 10. Харпократ во симболика и пракса (1/5/2017)
 11. МАГИКАТА НА ТЕЛЕМА – АЛЕФ (10/23/2016)
 12. Прифати го Законот и се е законски (10/9/2016)
 13. Заробениот Лав (9/8/2016)
 14. Богот на магиката Хека и активирање на Ка (9/5/2016)
 15. Сексот и Животот (7/9/2016)
 16. Liber Aleph – За Радоста на Болката (6/27/2016)
 17. Опасности од Мистицизмот (5/27/2016)
 18. За Луцифер, LVX и други мистерии (4/13/2016)
 19. The Crow and the Peacock (4/10/2016)
 20. САМЕК – Vol. III No. 01 (3/20/2016)
 21. The Cloud upon the Sanctuary (2/28/2016)
 22. Достигнување на среќата (8/4/2015)
 23. Петте татви, нивно комбинирање и другите системи (6/21/2015)
 24. The Song of Horus (6/19/2015)
 25. The kingdom shall be theirs… (4/20/2015)
 26. Мајсторот – Оскар Вајлд (4/10/2015)
 27. Четирите елементи во херметизмот (2/25/2015)
 28. The Path – Liber LXV (1/28/2015)
 29. Знакот на Ѕверот – Liber V vel Reguli (1/25/2015)
 30. Златното Магаре – Извадок (8/16/2014)
 31. Сигили на Седумте Свети Планети (4/23/2014)
 32. Магиска Моќ (4/4/2014)
 33. Поголемиот Ритуал на Хексаграм (3/16/2014)
 34. За Симболизмот во LIBER VEL JUGORUM (1/5/2014)
 35. За Волјата во философијата на Θελημα (12/25/2013)
 36. За Магискиот Круг ( Clavicula Rex Sаlomonis) (12/5/2013)
 37. 666-ти пат за Телемата и Магиката (9/17/2013)
 38. Тест за Езотерија (прашања кои ме потикнаа да научам повеќе) (9/10/2013)
 39. Предавања за Магика, Тарот, Алхемија, Масони (8/16/2013)
 40. Телемитска литература на македонски јазик (7/3/2013)
 41. НЕКОИ ДОПОЛНИТЕЛНИ ЗАБЕЛЕШКИ ЗА LIBER RESH (4/21/2013)
 42. Светите Книги на ΘΕΛΗΜΑ (4/20/2013)
 43. Glory unto the Scarlet Woman, Babalon (3/3/2013)
 44. ЗА ФИЛОСОФИЈАТА НА МАГИКА (2/14/2013)
 45. Што е Магика (дефиниции, постулати и теореми) (12/16/2012)
 46. Излезе Liber Aleph – Книга на Мудроста или Лудоста (11/30/2012)
 47. Мал Истерувачки Ритуал на Пентаграм – 2 (11/24/2012)
 48. Thelema 102 на Канал 103 (10/30/2012)
 49. Liber 777 и Sepher Sephiroth на македонски (10/19/2012)
 50. Химна за Пан (10/1/2012)
 51. ПРИКАЗ НА A∴A∴ – Извадок (9/3/2012)
 52. Телема – За должноста (7/18/2012)
 53. Поголемиот ритуал на пентаграм (6/22/2012)
 54. Табела на Единството (6/15/2012)
 55. Liber Nix Candida ad Via Serpentis (6/13/2012)
 56. Магика vs Зло (6/10/2012)
 57. За пирамидата (2/15/2012)
 58. Атлантида – Алистер Кроули (2/7/2012)
 59. За Смртта (12/5/2011)
 60. Листа на Книги (11/27/2011)
 61. Книга 777 – Основни атрибуции (11/26/2011)
 62. Цитати (11/23/2011)
 63. Секој број е бескраен (11/10/2011)
 64. Дописници до Искушениците (11/9/2011)

Есеи – Тема Кабала

Листата подолу ги содржи сите есеи до овој момент на блогот, кои на некој начин се поврзани со Кабала, без разлика дали содржат директно објаснување на поими и учења во системот познат како Кабала или пак се на „таен“ начин поврзани со оваа Наука или повлекуваат знаење од овој систем.

Прочитајте, истражувајте, спознајте – повеќе!

Continue reading “Есеи – Тема Кабала”

О.Т.О. – Иницијација, Закон и Ограничувањето

93 Пријатели

Од многу разговори со млади, па и постари луѓе заинтересирани за нашите пракси во Редот, нашите мистерии и Иницијација, дојдов до сознание дека се шири некаква стара заразна болест која вели дека О.Т.О. би го ограничил во своето дејствување иницијантот! Сите тие закони, забрани, и не знам веќе што, ќе ги ослабнел и ќе ги направел вистински робови.

Би им зборувал многу за ова „ограничување“ и каде грешат(без искуство во нашите мистерии сите вакви изјави и труења на умот се на нивна штета), но заради младоста не би им замерил за површинското разбирање на иницијацијата, што значи Телема, што значи нашата пракса и што со нејзе… Искуството и истрајноста (зарем истрајноста не е ограничување мили мои?) ќе покажат што значи Телемата и што значи да си иницијант.

Иницијација во Мистериите

Јас само ќе ги охрабрам да ги проучуваат нашите пракси, да ги забележуваат резултатите и кога ќе бидат полнолетни, ако имаат волја и храброст и знаат да стојат цврсто до својот даден збор (зарем ова не е ограничување на нивната волја да зборуваат сешто на било кој, било каде?) нека повелат и побараат иницијација и нормално, двајца добро-стоечки Телемити кои ќе гарантираат за нив (зарем ова не е ограничување? Дали го разбирате?)!

Би ги упатил да проучуваат јога (јога значи единство, не е тоа ограничување? Зарем не е поставеноста на умот секогаш ограничување? Зарем Руах не е ограничување ако не се користи во склад со Законот и Системот?) и интелектуално да ги разберат различните гранки, далеку од било кој мистицизам и бладања и да разберат дека Законот е за Сите! Без разлика дали го почитуваа или не, дали го мразат или љубат, секој добива резултат во согласност со Законот. Изберете мудро како ќе се поставите спрема Законот и Редот.
Во „Еквинокс на Боговите“ стои:

Сега доволно е да се каже дека во овој Закон лежи целата иднина: тоа е Законот на Слободата, и оние кои го одбиваат се прогласуваат самите за робови, и како робови ќе бидат оковани и тепани. Тоа е закон на Љубовта, и оние кои ќе го одбијат се прогласуваат себе си да бидат деца на омразата, и нивната омраза ќе се сврти против нив и ќе ги проголта во нејзините бескрајни мачења. Тоа е закон на Животот, и оние кои ќе го одбијат ќе бидат предмет на смртта; и смртта ќе ги фати неподготвени. И нивниот живот ќе биде жива смрт. Тоа е Законот на Светлината, и оние кои ќе го одбијат, според тоа се прават самите мрачни засекогаш.

Прави што ти е волја тоа нека биде целиот Закон! Одбиј го ова и падни под клетвата на судбината. Подели ја волјата против самата себе, резултатот е слабост и борба, залудна борба. Законот не го осудува Човекот. Прифати го законот и се е законски.

Исто така во нашите документи стои и ова:

Секој Телемит не ги применува сите достапни пракси, туку може да си ги одбере оние пракси кои најповеќе му одговараат на неговите потреби. Некои од тие пракси се исти или слични со праксите користени од многуте поранешни и сегашни религии; како молитва, медитација, проучување на религиски текстови (од Телемата како и од другите религии), пеење, симболични иницијациски ритуали, побожни вежби, самодисциплина итн.
Некои од нашите пракси се традиционално поврзани со она што е познато како окултизам; астрологија, дивинација, нумерологија, јога, тантричка алхемија, контакти со ангели или духови. Сите нив Телемитите ги сметаат како потенцијално ефикасни методи за духовен увид во природата на сопственото битие и своето место во Универзумот; и за доаѓање до тој увид преку хармонична еволутивна работа. ( Теологија на Телемата )

Ако Законот ве ограничува, или го мразите (дали од страв, дали од недоволно проучување), зарем не сте размислиле дека можеби не ја извршувате Вашата чиста волја во склад со Вашиот универзум кој нормално има бесконечно нишки со другите и е дел од телото на Нуит (младите луѓе на Земјата имаат време да работат на случајот а не да ја вртат главата на другата страна)?

Би зборувал подлабоко за смислата, целта и дејствувањето на Иницијацијата, за Редот, но ова е доволно, за овде.Ова е само гребнатинка во однос на ова прашање кое што постои меѓу младите. Се надевам во иднина ќе излеземе во пресрет на многумина и ќе им ги разбиеме црните облаци заради кои Телемата и Иницијацијата во О.Т.О. им изгледа како ограничување или препрека кон нивната вистинска Волја (Телема).

И на крај, ако мислите дека Законот на Телема и праксите на Редот ќе ве ограничуваат, пробајте ги праксите(ритуалите секако половина ќе бидат познати половина не, тоа е кажано во Законот), барајте ја и извршувајте ја Вашата Волја, видете го системот однадвор во акција, и ако и тогаш решите дека не е за вас Иницијација, напуштете и одете по својот пат далеку од Законот и далеку од Нас.

Сепак, нека се знае ова: Законот не е овде да Ве Осуди и Ограничи, ами да ве подржи и даде сила по вашите луди патишта на Искуство низ лавиринтите на Бесконечните пространства на Нуит!

93 93/93

П.С. Многу не е кажано, а и можеби не треба да биде кажано. Работете и видете од што сте направени! Проучувајте го Законот, бидејќи има љубов и љубов, има голуб но има и змија!


 • Постојат суштински 2 а практично само 1 ограничување: членовите на Редот ги почитуваат законите на државата во која живеат, криминално досие ја отежнува и оневозможува потрагата по спонзори. Дијагностицирана душевна болест на аспирантот би требало да биде исто така предупредување за потенцијалните спонзори.

Добре дојдовте

Почитуван драг читателу,

Прави што ти е волја и тоа нека биде целиот закон

На овие страници ќе пронајдеш зборови и размисли како еден телемит ја разбира и практикува телемата. Како е врзана Волјата со причинско последичниот закон, како ритуалите не се за исмевање, како и праксите. Ќе зборувам надолго и нашироко за филозофијата која ја живееме практично, со сите импликации, со сите добивки и се што може да изгубите по Патот.

Ќе наидете на есеи чии мисли се веќе познати, ќе најдете и нешто малку познато. Ваша цел е сето тоа да го вметнете во вашиот универзум и да го дадете најдоброто од себе, сега!
Останете и следете ги размислите…

Со почит, Братот Х.

Љубов е законот љубов под волја