Есеи – Тема Кабала

Листата подолу ги содржи сите есеи до овој момент на блогот, кои на некој начин се поврзани со Кабала, без разлика дали содржат директно објаснување на поими и учења во системот познат како Кабала или пак се на „таен“ начин поврзани со оваа Наука или повлекуваат знаење од овој систем. Прочитајте, истражувајте, спознајте – повеќе! … More Есеи – Тема Кабала

Табела на Единството

Во овој текст ќе дадеме некои технички детали во врска со Табелата на Единството ( Table of Union ) која што се користи во енохијанкста магика воспоставена од страна на Џон Ди и Едвард Кели во XV век. Нормално, ќе ја избегнеме „досадната“ историја на овој систем и веднаш ќе преминеме на објаснување на Табелата … More Табела на Единството

Магика vs Зло

Злото е синоним за неуспех. Ние немаме ништо со нижиот волшебник, кој се продава себеси како роб на некој “ѓавол”. Тоа е антитеза на магиката. Целта е да се заповедаат духовите. Добро, тогаш да претпоставиме дека почнуваме на еден глуп, себичен и алчен начин т.е. се обидуваме да ги натераме духовите да ни донесат злато. … More Магика vs Зло