Света Телемитска Сезона

Прави што ти е волја и тоа нека биде целиот Закон

Како што знаете, ние, Телемите, секоја година, за време на пролетната рамнодневница го прославуваме „Еквиноксот на Боговите“ во чест на големата промена на Магиската Формула која го донесе Новиот Еон.
Кроули за „Еквиноксот на Боговите“ вели:

„Еквиноксот на Боговите е израз кој што се користи за да се опише Почетокот на Нов Еон, или Нова Магиска Формула. Треба да се празнува на секоја Рамнодневница…“
– Нов Коментар на Liber AL, II:40

Оваа промена на Еоните следуваше по Врвниот Ритуал (Призив на Хорус) кој што го изведе Кроули во Каиро, 20 март, далечната 1904 година. Во „Еквинокс на Боговите“, Дел IV од „Магика, Книга  4“ има дел од дневникот на Кроули во кој што е запишано:

„March 16
Began INV. (invocation) IAO (Given in Liber Samekh: see “Magick.”)
March 17
THOTH [in Greek] appeared. (Thoth, the Egyptian God of Wisdom and Magick.)
March 18
Told to INV. (invoke) HORUS [in Greek] as the sun [drawn] by new way.
March 19
Did this badly at noon 30.
March 20
At 10 p.m. did well–Equinox of Gods–Nov–(? new) C.R.C. (Christian Rosy Cross, we conjecture.) Hoori now Hpnt (obviously “Hierophant”).

Book of Results:
20 March
Revealed (We cannot make out if this revelation comes from W. or is a result of the ritual. But almost certainly the former, as it precedes the “Great Success” entry) that the Equinox of the Gods is come, Horus taking the Throne of the East and all rituals, etc., being abrogated.
(To explain this, the analogy is between the “new formula” given by the “Word” every six months in the Order, and that given every couple of thousand years (more or less) by the Word of a Magus to the whole or part of Mankind. The G.D. ritual of the Equinox was celebrated in the spring and autumn within 48 hours of the actual dates of Sol entering Aries and Libra.)
Great success in midnight invocation.\\
(The other diary says 10 P.M. “Midnight” is perhaps a loose phrase, or perhaps marks the climax of the ritual.)\\
I am to formulate a new link of an Order with the Solar Force.
Магика, Книга 4, Дел IV, Еквинокс на Боговите

Овие два настани Врвниот Ритуал или Инвокација на Хорус, како и Промената на Еонот – Еквинокс на Боговите се прославува од страна на Телемитите, како што е запишано и во „Книгата на Законот“:

„Но вие, о мој народе, дигнете се и разбудете се!
Ритуалите нека бидат изведувани правилно со радост и убавина!
Постојат ритуали на елементите и прослави на времињата.
Прослава за првата ноќ на Пророкот и неговата Невеста.
Прослава за трите дена на пишувањето на Книгата на Законот.
Прослава за Тахути и детето на Пророкот – тајна, О Пророку!
Прослава за Врвниот Ритуал, и прослава за Рамноденицата на Боговите.
Прослава за оган и прослава за вода; прослава за живот и уште поголема прослава за смрт!
Прослава секој ден во вашите срца во радоста на мојот восхит!
Прослава секоја ноќ за Ну, и задоволство на крајниот занес!
Навистина! празнувајте! радувајте се! нема страв од сега натаму. Разложувањето, и вечната екстаза се во бакнежите на Ну.
Смртта е за пците.“
Книга на Законот, II:34-45

Помеѓу примањето на „Liber AL vel Legis“ на 8,9 и 10-ти Април и Еквиноксот на Боговите, 20 Март – има точно 22 дена!

Овие 22 дена, од 20 март кога е изведен Врвниот Ритуал, па до 10 април, кога е и третиот ден од примањето на „Книгата на Законот“ во Каиро, се нарекува „Света Телемитска Сезона“.

Ако се сеќавате, на Дрвото на Животот има точно 22 патеки, толку хебрејски букви, исто и толку Големи клучеви од Тот таротот!
Подолу ќе видите листа каде што на секој ден од 20 март па до 10 април му е препишана една буква од хебрејскиот јазик (една патека од Дрвото на Животот), една карта од Тот таротот и на крај соодветен текст од нашите Свети Книги!

 • Март 19 – Liber VII, “Пролог на Неродениот”
 • Март 20 – ת Тав, Универзумот: Liber LXV, Глава I
 • Март 21 – ש Шин, Еонот: Liber LXV, Глава IV
 • Март 22 – ר Реш, Сонцето: Liber VII, Глава IV
 • Март 23 – ק Коф, Месечината: Liber VII, Глава VI
 • Март 24 – צ Цади, Императорот: Liber Tzaddi vel Hamus Hermeticus
 • Март 25 – פ Пе, Кулата: Liber VII, Глава I
 • Март 26 – ע Ајин, Ѓаволот: Liber A’ash vel Capricorni Pneumatici
 • Март 27 – ס Самек, Уметност: Liber ARARITA, Глава VII
 • Март 28 – נ Нун, Смрт: Liber Arcanorum
 • Март 29 – מ Мем, Обесениот Човек: Liber LXV, Глава III
 • Март 30 – ל Ламед, Прилагодување: Liber Libræ
 • Март 31 – כ Каф, Среќа: Liber VII, Глава III
 • Април 1 – י Јуд, Пустиникот: Liber VII, Глава V
 • Април 2 – ט Тет, Страст: Liber Stellæ Rubeæ
 • Април 3 – ח Хет, Кочијата: Liber Cheth
 • Април 4 – ז Зајин, Љубовниците: Liber LXV, Глава II
 • Април 5 – ו Вав, Хиерофантот: Liber LXV, Глава V
 • Април 6 – ה Хе, Ѕвездата: Liber ARARITA, Глава VI
 • Април 7 – ד Далет, Царицата: Liber VII, Глава VII
 • Април 8 – ג Гимел, Свештеничктата: Liber Legis, Глава I (Нуит)
 • Април 9 – ב Бет, Магусот: Liber Legis, Глава II (Хадит)
 • Април 10 – א Алеф, Будалата: Liber Legis, Глава III (Херу-Ра-Ха)

Љубовта е закон, љубов под волја.

Патот на Соколот

Велат дека се родил некаде во Пустината на Мисир, кај тајниот извор на Нил,
кога Смртта и Стравот им здосадиле на Луѓето ,
а Боговите од тогаш се надеваат дека ќе умре еден ден кај Столбовите на Светот.
Велат дека има четири дела, секој различен, а сепак ист.
Четири дела, кои всушност биле Еден.
Велат дека има Брат-Близнак кој молчејќи зборува за Тајните на Луѓето.
Сонцето и Месечината се негови родители, кои ако ги познаеш, вистински се Брат и Сестра, Два и Нула.
Велат дека Борес му единствениот сојузник во Детските Игри, во Лутањето и  Освојувањето со Тишина.
Велат и дека Еднаш владеел со Светот, кога Севидното Око стоело на Столбот   на Животот и Смртта.
Некои го нарекоа Осветник на Боговите, а други Света Тишина. Јас го нареков Asar un Nefer, сличен на Боговите.

*     *     *

Јас сум тој кој го искова Соколот во ѕид од гранит довлечкан од длабочините на  мојата душа, за да ме потсетува на Неговиот Пат, кој и да сакам,  не можам да  го кажам, ниту пак некако објаснам со овие прости зборови кои не знам убаво да ги обликувам. (Одсекогаш молчам кога имам премногу да кажам.

И секогаш кога молчам, на карпата-душа се длабат мисли-симболи кои ни ветрот ни јас не ги потполно разбирамe.)

Велат дека неговото Име е Убавина и Рамнотежа на Животот, но велат и дека е Самопожртвуваност и Љубов за Одмазда. Велат дека повеќе од еден век веќе лета Соколот на Новото Време низ Земјата, согорувајќи го низ Војна и Оган Стариот Свет, создавајќи ја Ветената Земја за Војската на Сонцето, Волјата и на Љубовта. Слушајте внимателно, бидејќи Некој го кажа неговото Вистинско име, кое и Човекот на Денес може да го слушне подобро и да го разбере подобро :

A.chad R.uach A.chdotho R.osh I.chudo T.emurachzo A.chad,
Кој е Седумкратен Пат кон Внатрешноста на Земјата
кој е Вистинскиот Пат на Соколот.
V.I.T.R.I.O.L.

Fra. A.

 • Мисир – старо име за Египет
 • Сокол – египетски симбол за богот Хорус
 • A.chad R.uach A.chdotho R.osh I.chudo T.emurachzo A.chad или ARARITA ( אראריתא ) e магиска формула која се користи во Малиот истерувачки ритуал на хексаграм и во превод значи: Еден е неговиот почеток, Една e неговата Индивидуалност, Неговата пермутација е Еден!
  За повеќе, овде.
 • V.I.T.R.I.O.L. = Visita Interiora Terrae Rectificando Invenies Occultum Lapidem или на македонски „Посетете ја внатрешноста на Земјата со прочистување ќе го откриете скриениот камен“.
  Ова е алхемиско мото. Ова мото е испишано и на тарот картата „Уметност“, АТУ XIV

ATU14
АТУ XIV – Уметност

VITRIOL
VITRIOL